Renovarea este o activitate esenţială pentru casa ta, atât pentru a te bucura de o atmosferă plăcută în locuinţă, cât şi pentru a avea parte de cât mai mult confort. De aceea, e bine să planifici activităţi de renovare regulat, odată la câţiva ani.

Din fericire, în ziua de azi poţi renova şi fără să spargi puşculiţa, ca să te bucuri de o casă modernă şi confortabilă indiferent de buget.

Descoperă mai jos un mini-ghid pentru renovări şi reamenajări low-cost:

Alege mobilier minimalist

În realizarea mobilierului minimalist se pune accentul pe simplitate şi funcţionalitate. Dacă iei în considerare un decor minimalist, nu doar că poţi economisi bani, ci te poţi bucura şi de un spaţiu aerisit şi ordonat.

Gândeşte amenajarea fiecărei camere cât mai simplist, însă fără a face rabat de la preferinţele personale. Spre exemplu, un dormitor minimalist se poate amenaja cu doar 3 piese: patul, noptierele şi dulapul. Nu ai nevoie de comode, birouri sau măsuţe de toaletă pentru un dormitor funcţional, în care să ai parte de confort.

Mobila de dormitor în stil minimalist se remarca prin linii curate în design, culori neutre şi accent pe funcţionalitate. Astfel, vei putea foarte uşor să creezi un spaţiu ce invita la relaxare, fără să cheltui o avere pe mobilă de dormitor.

De asemenea, nu uita să îţi îndrepţi atenţia şi către spaţiul de depozitare pe care ţi-l oferă mobilierul. Nu ai nevoie de sisteme sofisticate de închidere, de materiale preţioase sau de detalii extravagante când vine vorba de mobilă, ci mai degrabă de piese funcţionale, care să te ajute să creezi un spaţiu plăcut.

Cu cât investeşti mai mult în spaţiu de depozitare, cu atât casa ta va fi mai aerisita. Fie că este vorba despre dulapul pentru dormitor, fie că este vorba de comoda pentru living sau etajere pentru balcon, ai nevoie de loc suficient pentru toate obiectele tale. Chiar dacă la prima vedere pare incredibil, de-a lungul vieţii acumulăm o mulţime de obiecte, de la haine precum blugi, pulovere sau pijamale de damă şi până la cărţi, acte sau veselă.

O mulţime de branduri oferă variante de mobilier minimalist la preţuri avantajoase, ce pornesc de la câteva zeci de lei pentru o singură piesă.

Discută cu alţi proprietari

Ca să îţi găseşti mai uşor inspiraţia şi să eviţi greşelile comune, discută cu alţi proprietari care au trecut deja prin experienţa renovărilor. Poate fi vorba despre colegi, prieteni, rude sau vecini. Nu te sfii să ceri sfatul şi să îi rogi să îţi ofere recomandări sau îndrumări. Bineînţeles, nu toate sfaturile şi recomandările îţi vor fi utile, însă astfel de discuţii te pot ajuta să eviţi cheltuieli inutile şi să descoperi variante budget-friendly pentru casa ta.

Decide ce compromisuri poţi face

Ca să îţi renovezi apartamentul cu un buget redus, fără doar şi poate va trebui să faci compromisuri. De aceea, este important să ştii din timp ce compromisuri eşti dispus/a să faci şi la ce lucruri nu vrei să renunţi. Spre exemplu, pentru unele persoane, mobila de dormitor sau bucătărie pe comandă este nu este esenţială, aşa că pot face economie alegând mobilier din magazinele mari, ce oferă preţuri avantajoase. Pentru alte persoane, mobilierul contează mai mult decât finisajele, aşa că pot alege finisaje la preţuri modeste, ca să aloce mai mulţi bani pentru mobilă de dormitor sau bucătărie.

Trebuie doar să decizi ce anume funcţionează pentru tine şi ce nu, în funcţie de cum îţi doreşti să arate casa ta, de stilul de viaţă şi de dimensiunile apartamentului.

Profită de reduceri

Sezonul de reduceri este ocazia ideală pentru a găsi piese ieftine şi potrivite pentru casa ta. Bineînţeles, nu este vorba doar despre mobilier. Poţi cumpăra la reducere parchet, gresie, electrocasnice sau tapet, în funcţie de nevoile tale. Vestea bună este că majoritatea magazinelor de profil organizează campanii de reduceri de mai multe ori pe an, astfel încât să nu trebuiască să aştepţi prea mult pentru produsele preferate.

Încearcă mici proiecte DIY

Proiectele DIY sau Do It Yourself te ajută să economiseşti bani când vine vorba de renovări. Gândeşte-te la ce anume ai putea realiza pe cont propriu, fără să ceri ajutorul meşterilor. De asemenea, ia în considerare proiecte unde poţi cumpăra toate cele necesare la un preţ accesibil. Un exemplu foarte bun este aplicarea de tapet. Poţi achiziţiona tapet la preţuri prietenoase, iar mai apoi să îl aplici pe cont propriu, lucru ce te va ajuta să economiseşti bani.

Tot în categoria proiecte DIY se încadrează şi montajul mobilierului, crearea de decoraţiuni handmade sau colantarea mobilierului.

Ca să renovezi casa cu buget redus, începe prin a pune la cale un plan. Discută cu alţi proprietari care au renovat recent, profită de sezonul de reduceri, planifică proiecte DIY şi caută să alegi mobilier minimalist.

coral