Ministrul austriac de Interne Gerhard Karner efectuează o vizită în capitala României, pe fondul preocupărilor la nivel european față de extinderea spațiului Schengen.

Privită ca un moment de dezgheț în relațiile dintre Viena și București, odată cu diminuarea presiunii electorale în Austria, vizita de miercuri a ministrului este întâmpinată cu așteptări moderate.

Gerhard Karner va discuta la București cu omologul român, Lucian Bode.

Surse Antena 3 CNN arată că nu se va vorbi despre o dată de aderare a României la Schengen, dar se vor semna acorduri importante în domeniul securității transfrontaliere.

Referitor la extinderea spațiului de liberă circulație, austriecii spun acum că votul din decembrie anul trecut nu a fost împotriva României, ci împotriva proiectului propus de președinția cehă a Consiliului Uniunii europene.

În prezent, președinția semestrială rotativă a Consiliului este deținută de Suedia până la finele lunii iunie, urmând să fie preluată de Spania.

Ce a făcut ministrul Gerhard Karner cu o zi înainte de vizita la București

Ministrul Gerhard Karner a prezentat, marți, la Viena, date menite să demonstreze că traficanții de ființe umane acționează conform ideii că „este mai ușor ca niciodată să ajungi în Europa”, iar acest lucru se reflectă și în numărul mare de arestări făcute de autoritățile austriece.

Într-o conferință de presă, ministrul a promis că „mafia brutală a traficanților va continua să fie combătută cu hotărâre” și că în acest demers se bazează pe controlul punctelor și zonelor de frontieră, atât la nivel național, cât şi internațional.

Conform datelor prezentate de Karner, în 2022 au fost reținuți în Austria 712 traficanți de persoane, cu 61% mai mulți decât în 2021.

Doar în 2015, an în care Europa s-a confruntat cu criza migranților din Siria, a existat un bilanț mai mare, cu 1.108 persoane reținute, a susținut ministrul austriac.

Românii, pe locul 4 în topul traficanților de persoane prinși în Austria, susține ministrul Karner

Potrivit acestuia, românii, cu 52 de reținuți, au constituit al patrulea cel mai numeros grup de traficanți de persoane anihilat de autoritățile austriece.

Înaintea lor s-au plasat sirienii, cu 103 traficanți, turcii, cu 68, și ucrainenii, cu 53 de traficanți reținuți

Autoritățile de la Viena spun că, la nivelul anului trecut, peste 100.000 de persoane au fost aduse ilegal în Austria, relatează presa din această țară.