Ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, susține că ideea regionalizării poate fi catalogată ca „un proiect politic”, care nu este posibil în baza actualei Constituţii.

Attila afirmă că dacă ar trebui să îşi asigure cheltuielile cu salarii şi cu bunuri şi servicii exclusiv din taxele şi impozitele încasate la nivel local, doar puţin peste 1% dintre unităţile administrativ teritoriale (UAT) ar reuşi să facă acest lucru.

 „Simulările spun aşa: dacă luăm doar taxele şi impozitele locale plătite la nivelul UAT-urilor – avem 3228 de UAT-uri – versus cheltuielile de funcţionare, adică salarii şi bunurile şi serviciile, cheltuielile de funcţionare a primăriilor, ar trebui să avem 39 de UAT-uri din 3228: un singur Consiliu Judeţean, două municipii în ţară, patru oraşe şi 32 de comune.

Deci dacă luăm acest criteriu. Dacă extindem criteriul şi la venituri o să introducem şi alte tipuri de venituri, inclusiv echilibrarea din partea statului şi la cheltuieli să punem toate cheltuielile, inclusiv cele pentru susţinerea unor instituţii subordonate şamd, atunci cifra nu e atât de dezechilibrată, atunci rămân 933 de UAT-uri care sunt în minus”, a afirmat ministrul Dezvoltării duminică, în emisiunea Insider Politic, la Prima Tv, relatează stiripesurse.ro.

 Conform lui Cseke, Consiliul Judeţean care se poate susţine financiar din taxele şi impozitele încasate local este Tulcea. Acesta a menţionat că simularea făcută arată că sistemul de echilibrare care prevede alocarea de fonduri de la stat „nu este cel mai bun”.

„Aceste analize sunt importante, pe aceste analize trebuie să construim o politică publică, inclusiv legat de sistemul de echilibrare di partea statului. Lucrăm la această chestiune. Scopul este să ajungem la un sistem în care finanţarea să fie chiar echilibrată”, explică Cseke.

Ministrul Dezvoltării a catalogat regionalizarea drept „un proiect politic”, care nu este posibil în baza actualei Constituţii. „Regionalizarea astăzi nu este posibilă, până nu modificăm Constituţia această regionalizare e doar o declaraţie politică”, afirmă ministrul.

Edilul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, a vorbit de mai multe ori în ultima perioadă despre ideea reformei administrativ-teritoriale a țării, prin comasarea județelor în regiuni. Primarul Clujului a relatat că, împreună cu fostul președinte Traian Băsescu, aveau proiectul de reorganizare al țării pregătit, în 2011, dar criza politică de atunci le-a încurcat planurile.