Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a anunțat că 220 de urși vor fi uciși, iar propunerea de avizare a acestui ordin a fost trimisă Academiei Române. El a afirmat că își dorește ca ordinul să fie în vigoare cât mai curând înainte de a se întâmpla un eveniment nefericit.

Mircea Fechet a fost întrebat dacă poate da mai multe detalii despre faptul că 200 de urși ar urma să fie uciși, scrie News.ro.

“Cred că este bine să clarific faptul că nu ministrul Mediului, nu Ministerul Mediului decide că trebuie uciși, împușcați, eutanasiați, relocați sau alungați un număr mai mare sau mai mic de urși. Există un studiu făcut de către persoane care cu asta se ocupă în fiecare zi, studiu care, pe de o parte, estimează populația totală de urs brun din România și, pe de altă parte, propune niște măsuri de diminuare a conflictelor între urs și om.

Și când mă refer la diminuarea conflictelor, mă refer la acele situații în care interacțiunea dintre om și urs se soldează fie cu pagube însemnate în gospodăriile oamenilor și primesc zilnic mesaje de la familii care îmi trimit fotografii cu animale din bătătură ucise de puțin timp de urs și care mă întreabă cu ce or să-și hrănească copiii de azi încolo. Cine o să le asigure hrana de astăzi încolo?

Discutăm despre familii aflate de obicei în sate de munte, fie că sunt din județul Alba, din județul Cluj, din Mureș, din Harghita, din Covasna sau din alte județe. Este o întrebare la care Ministerul Mediului trebuie să răspundă la fel cum trebuie să răspundă și acelor situații în care interacțiunea dintre urs și om produce pagube și mai grave, respectiv vătămarea sau chiar decesul unor persoane”, a declarat Mircea Fechet. El a menționat că în procesul de avizare pentru uciderea urșilor, Academia Română a transmis că este de acord cu 220 de exemplare în loc de 500.

“Din acest motiv, în baza acelui studiu, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor a trimis spre avizare un proiect privind cotele de prevenție și de intervenție pentru specia de urs brun. Acel ordin prevedea o cotă însumată de aproape 500 de exemplare, iar în procesul de avizare, Academia Română, după ce a evaluat proiectul de ordin, după ce a evaluat studiul care se află în spatele acelui proiect de ordin, a decis și ne-a comunicat în mod oficial că este de acord cu ordinul respectiv, cu mențiunea faptului că acele cote în discuție nu vor fi de aproximativ 500 de exemplare, ci vor fi de doar 140 de exemplare pentru cota de prevenție și de 80 de exemplare pentru cota de intervenție”, a povestit ministrul Mediului.

Mircea Fechet a mai anunțat că speră ca acest ordin să intre cât mai curând în vigoare înainte de a se întâmpla un eveniment nefericit. “Am decis, după ce am consultat grupul de lucru pentru carnivore mari, după ce am discutat cu colegii mei de la Direcția de Biodiversitate, am decis să elaborez un nou ordin care să țină cont de comunicarea Academiei Române.

Să folosim cifrele cu care Academia Română a fost de acord, respectiv 140 + 80, și sper ca în cursul zilei de astăzi, să trimit din nou Academiei propunerea de ordin care să respecte, așa cum am spus, exigențele acestei instituții și, pe de altă parte, să parcurg toată procedura legală de emitere a unui act normativ, respectiv consultare, transparentizare și alți pași de natură legală pe care îi voi face în paralel cu solicitarea avizului Academiei Române, sperând ca foarte repede să putem avea ordinul în vigoare, pentru că frica mea cea mai mare este să nu avem un eveniment nefericit”, a explicat ministrul Mediului.