Compania de Apă Someș S.A., operator regional de apă aflat sub autoritatea Consiliului Județean Cluj, continuă lucrările de modernizare, cu fonduri europene, a echipamentelor și proceselor tehnice care vizează captarea și tratarea apei furnizate clujenilor.

În acest moment, lucrările la investițiile privind reabilitarea sursei subterane Florești și a Stației de tratare a apei Gilău sunt în plină desfășurare, progresul acestora depășind 58%.

Ambele investiții, în valoare cumulată de cca. 125 milioane de lei, sunt finanțate de Uniunea Europeană prin Programul Operațional Infrastructură Mare POIM 2014-2020, în cadrul proiectului implementat de Compania de Apă Someș, în sumă de aproximativ 404 milioane de euro.

Lucrările înaintează în ritm alert, termenul de finalizare estimat fiind primul trimestru al anului următor. Este foarte important ca apa care ajunge în casele a sute de mii de clujeni să fie de cea mai bună calitate. Tocmai de aceea am și demarat aceste investiții din bani europeni, capabile să îmbunătățească semnificativ procesele de captare, transport și tratare a apei potabile”, a declarat președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe.

În ceea ce privește investiția de reabilitare a sursei subterane Florești, proiectul urmărește retehnologizarea și modernizarea întregului perimetru de captare, astfel încât să poată fi asigurat debitul proiectat. În acest moment se lucrează la reabilitarea celor 108 puțuri de captare, la realizarea a cca. 19,4 km de conducte și drenuri, respectiv la implementarea sistemului de monitorizare și control SCADA. De asemenea, în final, va fi realizat un nou front de captare și va fi construit un dig.

De asemenea, investiția privind reabilitarea și modernizarea uneia dintre cele mai importate stații de tratare a apei din județul Cluj – Gilău, ce asigură potabilitatea a peste 52 de milioane de mc de apă anual, este și ea în plină desfășurare. În acest moment se lucrează la reabilitarea stației de microsite, a decantoarelor și a stației de filtre, dar și la construirea unui nou laborator de analiză a calității apei și a unei microhidrocentrale. De asemenea, și aici va fi modernizat sistemul SCADA, de monitorizare automată a activității.