Luni, 8 iulie, la Teatrul Maghiar de Stat Cluj, a avut loc închiderea oficială a stagiunii 2018/2019. Deși teatrele din România se află într-o situație financiară gravă, la Teatrul Maghiar stagiunea care tocmai se încheie poate fi considerată una fructuoasă, cu numeroase evenimente, printre care se numără opt premiere și organizarea celei de-a VI-a ediții a Festivalului Internațional de Teatru Interferențe. Spectacolele care au avut premiera sunt:
- la Sala Mare – Neguțătorul din Veneția de William Shakespeare, regia: Gábor Tompa;
- la Sala Mare în format studio – Las Meninas de Ernesto Anaya, regia: Andrei Măjeri;
- la Sala Studio: Under Construction, regia: Krisztina Sipos; (In)vizibil, regia: Leta Popescu; Nora de Henrik Ibsen, regia: Borond Nagy; Mercenari – atingerea tandră a lui Corneliu Seghedi, regia: Ioana Păun; Concord Floral de Jordan Tannahill, regia: Ferenc Sinkó; Iona de Marin sorescu, regia: Gábor Tompa.
Gábor Tompa, directorul teatrului, mărturisea că Teatrul Maghiar de Stat Cluj a acordat o atenție deosebită producerii spectacolelor câștigătoare ale proiectului dedicat tinerilor regizori lansat în anul 2017. Trei dintre cele patru proiecte câștigătoare au avut premiera în anul 2019: (In)vizibil, regia: Leta Popescu; Las Meninas de Ernesto Anaya, regia: Andrei Măjeri și Mercenari – atingerea tandră a lui Corneliu Seghedi, regia: Ioana Păun.
În stagiunea 2018/2019 s-au jucat la sediu 140 spectacole, în prezența a 21.038 de spectatori. De asemenea, la spectacolele jucate în festivalurile și turneele din țară și străinătate au fost prezenți 1.322 de spectatori. În total, cu spectatorii celor 25 de reprezentații din cadrul Festivalului Internațional de Teatru Interferențe, Teatrul Maghiar de Stat Cluj a avut, în stagiunea 2018/2019, 28.358 de spectatori.
Teatrul Maghiar a participat la numeroase festivaluri și turnee; spectacolul Ilegitim de Adrian Sitaru și Alina Grigore, în regia lui Adrian Sitaru, a participat, în luna octombrie, la trei festivaluri de teatru, respectiv la Festivalul Tranzit Fest de la Satu Mare, Întâlnirile Internaționale de la Cluj și la Fest(in) pe Bulevard din București, unde a câștigat premiul pentru cel mai bun spectacol, iar Miklós Bács a fost distins cu premiul pentru cel mai bun actor în rol principal. De asemenea, în luna aprilie, Ilegitim s-a jucat și în cadrul Zilelor Sfântu Gheorghe.
Din selecția Festivalului Național de Teatru 2018 au făcut parte spectacolele: Îngeri în America I-II, care au fost prezentate publicului bucureștean prin transmisiune directă din Sala Studio.
La Gala Premiilor UNITER 2019, Gábor Tompa a câștigat premiul UNITER pentru cea mai bună regie a spectacolului Neguțătorul din Veneția de W. Shakespeare.
În cadrul parteneriatului devenit deja de tradiție dintre Teatrul Maghiar și Teatrul Vígszínház din Budapesta, teatrul clujean a jucat la Budapesta spectacole Neguțătorul din Veneția de William Shakespeare și Homemade, iar compania de la Vígszínház a prezentat la Cluj spectacolele Ofițerul de gardă de Molnár Ferenc și Programul Penthesilea de Réka Kincses.
Cea de-a 227-a stagiune a Teatrului Maghiar de Stat Cluj va începe cu deja tradiționala participare la Zilele Culturii Maghiare din Cluj. În data de 20 august, la Sala Studio, este programat spectacolul Nora de H. Ibsen, iar în data de 21 august, la Sala Mare, se va juca Neguțătorul din Veneția de W. Shakespeare.
„Pentru stagiunea 2019/2020 sunt planificate șase noi premiere. Prima premieră se află deja în pregătire; spectacolul Lulu de Frank Wedekind, în regia lui Enikő Eszenyi, va avea prima reprezentație în data de 6 septembrie. Un eveniment important și de anvergură al stagiunii 2019/2020 va fi organizarea celei de-a 18-a ediții a Festivalului Uniunii Teatrelor din Europa. După o întrerupere de unsprezece ani, Teatrul Maghiar de Stat va găzdui, în perioada 20-30 noiembrie 2019, spectacolele celor 17 teatre membre ale Uniunii” – a declarat Gábor Tompa.