coral

Numărul turiștilor în Parcul Național Retezat a crescut în perioada verii, iar împrejurimile lacurilor glaciare din Munții Retezat au devenit și ele aglomerate. Unii dintre oaspeții rezervației nu rezistă tentației de a se scălda în lacurile glaciare, deși acest lucru este interzis.

Lacurile glaciare din Retezat au fost uneori transformate în locuri de scăldat ale turiștilor, care apoi s-au lăudat cu isprăvile pe rețelele de socializare.

Apele lor sunt limpezi, dar extrem de răcoroase, astfel că riscul unor răceli, după o baie în Retezat este mai ridicat. Însă aceasta este cea mai mică problemă pe care o poate crea o îmbăiere într-un lac glaciar. Natura are cel mai mult de suferit de pe urma aventurilor turiștilor.

Administrația din Parcul Național Retezat a explicat de ce lacurile glaciare trebuie protejate, iar îmbăierea în ele dăunează naturii.

„Lacurile din Parcul Național Retezat sunt protejate datorită faptului că sunt habitate fragile, foarte sensibile la orice modificări, naturale sau antropice. Aceste lacuri reprezintă “acasă” pentru multe viețuitoare: de la tritoni, amfibieni și pești, până la larvele de insecte și alte specii microscopice care trăiesc în diferitele straturi de apă și care, prin activitatea lor, mențin calitatea bună a apelor”, a informat administrația din parcul Național Retezat.

Recomandări pentru turiștii din Retezat

Rangerii au oferit recomandări turiștilor pentru protejarea habitatelor umede din Parcul Național Retezat:

Responsabilitate în camping: Fiecare picătură de apă este valoroasă, atât pentru noi turiștii dar și pentru locuitorii permanenți din Parcul Național Retezat. Păstrați izvoarele și râurile curate, fără deșeuri menajere, detergenți sau uleiuri.

Evitați folosirea săpunurilor și detergenților în ape: Substanțele chimice pot afecta calitatea apei și viața acvatică.

Protejați ochii albaștri ai Retezatului! Nu faceți baie în lacurile glaciare! Amințiți-vă că lacurile din Retezat sunt protejate!

Rămâneți pe traseu: Evitați să vă abateți de la poteci și marcaje pentru a nu perturba ecosistemul fragil.

Cum s-au format lacurile glaciare din Retezat

Munții Retezat numără peste aproape 80 de lacuri glaciare, care îl fac una dintre cele mai atractive rezervaţii naturale din Europa.

Cele mai multe dintre ele s-au format la altitudini de peste 2.000 de metri, în locuri unde călătorii pot ajunge pe jos, pe trasee montane, după mai multe ore de mers.

Lacul Bucura. Foto: Lucian Ignat.

De la înălţimile custurilor (creste ascuţite de munte) care le veghează, ochiurile de apă apar ca nişte pete luminoase şi colorate. Lacurile împreună cu circurile glaciare (bazine stâncoase cu pante abrupte, formate în urma topirii gheţarilor) fac ca Retezatul să unul dintre masivele din Europa care păstrează cele mai răspândite urme ale erei glaciare.

„Un loc deosebit în caracterizarea hidrologică a Parcului Național Retezat îl constituie lacurile glaciare naturale relicte. Acestea îşi datorează geneza condițiilor optime ale acumulării și transformării zăpezilor în gheţari la altitudini de peste 1.700 metri în Pleistocenul Superior. Aproximativ 38 la sută din lacurile glaciare ale României se află în Parcul Naţional Retezat. Elementele morfometrice ale lacurilor oscilează în limite largi, unele dintre ele constituind recorduri la nivel de ţară: Bucura – cel mai întins lac glaciar, Zănoaga – cel mai adânc. Suprafața lacurilor variază între 300 metri pătrați – Stânişoara I și 88.612 metri pătrați – Bucura, iar adâncimea maximă între 0,3 m – Stânişoara I și 29 metri – Zănoaga”, a informat Parcul Național Retezat.

Rolul lacurilor glaciare în ecosistemul Retezatului

Localnicii au atribuit explicaţii fantastice originii lacurilor glaciare. O legendă spune că, pe vremuri, în acest ţinut al Retezatului, trăiau uriaşi care îşi coborau braţele în munte făcându-şi „căldări“ adânci din piatră în care se aduna apa, iar ei îşi potoleau setea aici, după luptele sângeroase

Deşi au suprafațe și volume relativ mici, lacurile glaciare joacă un rol deosebit în regularizarea naturală a scurgerii râurilor din Munţii Retezat, arată biologii.

„Lacurile glaciare superoligotrofe sunt medii foarte stabile ale căror straturi de apă rămân neamestecate și au depunerile de pe fund formate din particule prăfoase cu depunere extrem de lentă. Viețuitoarele care sunt adaptate acestor medii stabile sunt foarte sensibile la modificările caracteristicilor fizico-chimice. În cazul tulburării apelor aceste strate se amestecă iar depunerile de pe fund pot să fie deranjate, stratul inferior de apă devenind tulbure. Limpezirea durează extrem de mult deoarece particulele sunt foarte fine și se depun cu viteză scăzută. Protejați ochii albaștri ai Retezatului! Nu faceți baie în lacurile glaciare!”, este mesajul transmis de reprezentanții Parcului Național Retezat.

În întregul masiv există peste 50 de lacuri glaciare permanente, aflate între 1.700 și 2.300 m altitudine, iar unele surse bibliografice indică prezenţa a peste 80 de lacuri glaciare, luându-se în considerare, probabil, și cele temporare.

 

coral

coral