Ministerul Educaţiei vrea să oblige profesorii să depună o declaraţie de interes în care să precizeze ce meditaţii fac, dar şi date despre copiii de la meditaţii, scrie Fanatik.ro.
Măsura a stârnit stupoare în rândul profesorilor care acuză mijlocele propuse de către minister pentru realizarea acestui registru, asta în condiţiile în care în fiecare unitate de învăţământ ar urma să fie desemnat un profesor anume, responsabil cu implementarea acestei măsuri. Sindicatele din educaţie afirmă că ministrul trebuie să retragă acest ordin, profesorii nedorind să devină „miliţieni de serviciu”.
De la 1 ianuarie 2024, profesorii ar urma să fie obligaţi să depună la şcoală o declaraţie de interes pe proprie răspundere în care să declare activităţile de predare, meditaţiile şi orele de predare în cadrul unor proiecte. Aceste declaraţii ar urma să fie centralizate la direcţiile judeţene de învăţământ preuniversitar, ce vor înlocui actualele inspectorate şcolare. Directorii şcolilor şi liceelor au obligaţia să desemneze, la nivelul fiecărei instituţii de învăţământ, câte un profesor responsabil cu implementarea acestei cerinţe: adică să adune declaraţiile şi să le centralizeze într-un Registru.
Sindicatele din educaţie spun că tocmai modul în care ministerul vrea să implementeze aceste declaraţii de interese a stârnit opoziţia categorică a profesorilor. Liderii sindicatelor au precizat că profesorii nu sunt de acord să preia şi rolul de „miliţian” în şcoli.
„Este un proiect de ordin contestat, care a generat foarte multă nemulţumire în teritoriu, iar singura soluţie pentru minister este să-l retragă şi să reînceapă discuţiile la nivelul comisiilor tehnice.
O simplă declaraţie şi un registru la nivelul instituţiei de învăţământ ar fi fost mai mult suficient. Însă, în momentul de faţă, vorbim de o procedură ce implică foarte multe documente şi de profesorul care ar trebui să fie un fel de miliţian de serviciu care să-şi ia la întrebări colegii. Suntem de acord cu principiul că nu-ţi poţi medita elevii de la clasele unde predai, asta deşi în rural ai o problemă în condiţiile în care ai un singur profesor care e pe mozaic de catedre. Principiul este în regulă, să depui o declaraţie nu e nicio problemă, dar modul în care acest principiu este pus în practică, partea birocratică mai ales, a făcut să fie perceput foarte prost în mediul preuniversitar”, a declarat, pentru FANATIK, Marius Nistor, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret”.