Candidatul independent la prezidențiale Nicușor Dan i-a cerut joi premierului Marcel Ciolacu să desecretizeze și să publice toate documentele cu deciziile pe care le-a luat Victor Ponta în 2014, când era prim-ministru, în legătură cu inundațiile care au afectat sudul țării. Solicitarea lui Nicușor Dan vine în contextul în care Victor Ponta a declarat într-un interviu că în 2014 a ordonat deschiderea barajului de la Porțile de Fier și inundarea unor localități românești, pentru a evita inundarea Belgradului.

Victor Ponta a venit cu o reacție, după ce i-a fost cerută retragerea din cursa pentru președinția României, în contextul în care fostul premier a dezvăluit că a decis inundarea unor sate din România pentru salvarea capitalei sârbe, Belgrad, în 2014

„Eu sunt român și creștin! Viața oamenilor este cea mai importantă valoare! Iar pe omul aflat la nevoie trebuie să-l ajuți! Niciun român din România nu a fost în pericol, nicio gospodărie nu a fost grav afectată — însă am salvat sute, poate mii de vieți din Serbia, un popor vecin și iubitor de români”, a scris Ponta pe Facebook.

Știrea inițială. „Victor Ponta a povestit cum, în 2014, când era prim-ministru, a ales să fie inundate sate românești pentru a nu se revărsa Dunărea în Belgrad. Este halucinant, mai ales raportându-ne la campania sa așa-zis «suveranistă» sub sloganul «România pe primul loc!»”, a scris candidatul Nicușor Dan joi, într-un mesaj pe Facebook, cerând desecretizarea documentelor lgate de inundațiile din 2014, când Victor Ponta era prim-ministru.

„Îi cer lui Marcel Ciolacu publicarea și desecretizarea tuturor documentelor care stau la baza deciziilor luate de prim-ministrul Victor Ponta în momentul inundațiilor din 2014. Românii au dreptul să cunoască, transparent, pe ce s-a bazat hotărârea lui Victor Ponta de a inunda satele românești de pe malul Dunării”, a mai spus NicușoDan.

Victor Ponta a mărturisit că în 2014, când era premier al României, iar Serbia a fost lovită de cele mai grave inundații din istoria sa, a preferat ca sate românești de pe clisura Dunării să fie inundate, pentru a proteja Belgradul.

Acest lucru i-a adus, de altfel, cetățenia sârbă, acordată de statul vecin, motivul primirii ei fiind mult timp un semn de întrebare pentru public.

.