Noua Zeelandă va abroga, marți, ambițioasa sa lege anti-fumat, inițiată de guvernul precedent al Jacindei Ardern, în ciuda avertismentelor din partea societății civile și cercetătorilor, care avertizează că mii de oameni vor muri din cauza acestui viciu, relatează Reuters.
Legea, cea mai dură interdicție anti-fumat din lume, ar fi urmat să intre în vigoare din iulie și ar fi interzis cumpărarea de tutun și produse cu nicotină pentru toți cei născuți după anul 2009, ar fi redus semnificativ cantitatea de nicotină din produsele cu tutun și numărul de retaileri din domeniu cu peste 90%.
Noul guvern de coaliție conservator, ales în octombrie, a confirmat că abrogarea legii va avea loc marți, prin procedură de urgență, fără a mai fi nevoie de dezbatere publică.
Ministra asociată a sănătății, Casey Costello, a declarat că guvernul este „angajat” să reducă fumatul, dar că are o abordare diferită în ce privește reglementarea acestui aspect.
„Voi prezenta cabinetului un pachet de măsuri menit să ne ofere noi instrumente pentru a-i ajuta pe oameni să renunțe la fumat”, a declarat Costello, adăugând și că reglementările vor include restricții și pentru produse de vaping.
Decizia de a abroga această lege a fost criticată dur nu doar pentru impactul pe care-l va avea asupra sănătății publice din Noua Zeelandă, ci și pentru efectul disproporționat asupra comunităților indigene Maori și Pasifika, grupuri populaționale cu rate mai ridicate ale consumului de tutun.
Abrogarea vine în contradicție cu toate datele și dovezile științifice pe care le avem, ignoră măsurile susținute ferm de liderii Maori și va duce la păstrarea inegalităților din sănătate, este de părere cercetătoarea Janet Hoek, de la Universitatea Otago.
„Testele clinice pe scară largă și studiile au arătat că această lege ar fi crescut rapid numărul de oameni care se lasă de fumat și ar fi dus la o reducere a numărului celor care se apucă de fumat în tinerețe”, a mai spus ea.
Abrogarea legii nu a făcut parte din platforma de guvernare a coaliției actuale din NZ În noiembrie, ministra de finanțe de la Wellington, Nicola Willis, a spus că noul guvern va abroga legile anti-tutun, pentru a putea obține noi surse de finanțare pentru politicile guvernului conservator de tăiere a taxelor pentru bogați, promise în timpul alegerilor.
Principalul partid de guvernare nu făcuse, însă, campanie pentru abrogarea acestor legi, așa că experții sanitari credeau că ele nu vor fi atinse.
„Trebuie să reținem că legislația anti-fumat a avut un impact semnificativ asupra finanțelor publice – pierderi de aproape un miliard de dolari”, a mai spus Willis.
Experții în sănătate publică spuneau atunci, însă, că decizia arată judecată slabă pentru viitor și că banii obținuți din abrogarea legilor anti-fumat vor fi cheltuiți pe sistemul de sănătate pentru tratarea celor cu afecțiuni produse de consumul de tutun.
Cercetările din 2022 arătau ca politicile anti-fumat ar fi economisit între 600 și 800 de milioane de dolari pe parcursul a 20 de ani pentru sistemul de sănătate. Conform modelelor științifice ale experților sanitari, legile anti-fumat ar fi salvat până la 5.000 de vieți pe an.