Odată mândria industriei IT a Clujului, un simbol al recentei prosperități a orașului de pe Someș, NTT Data Romania a devenit o societate cu mari probleme financiare, ai cărei angajați trăiesc în neliniște, datorită posibilității unei concedieri iminente.
Jurnalistul Liviu Alexa realizează o radiografie foarte precisă a filialei din Cluj a gigantului japonez NTT Data, pe care o prezentăm în cele de mai jos:
Erau vremuri cand NTT Data Romania conta la Cluj! In 2018 (vezi mai jos), filiala romana a gigantului japonez era condusa de Daniel Metz, care spargea tir-uri de bani pe petrecerile de Craciun, ca sa epateze in fata angajatilor si comunitatii.
Daniel Metz era pe cai mari. Vanduse cu multi ani inainte compania EBS japonezilor de pa NTT Data, se cashuise baban, reusise sa ii fraiereasca sa il lase CEO pe mai departe, pentru ca el sa mai poata “smantani” firma. Toti japonezii si sefii mari veniti la Cluj erau imbatati bine, f……i bine de amazoanele locale si cadorisiti cu chestii enorm de scumpe: asa le cumpara Metz tacerea. Si mai trecea un an de smantaneala.
Capul fara par al lui Metz se umfla vizibil. Platea presa, era peste tot in presa. Sponsoriza tot ce prindea numai ca sa se vorbeasca despre el, ba chiar intentiona sa candideze la primarie. S-a apucat de imobiliare, se antura cu judecatori si procurori, cu masoni si securisti. Toata lumea ii manca din palme lui Metz, caci palmele CEO-ului de atunci care isi schimbase de rusine numele din Metcaniuc in Metz erau pline de euro.
A cheltuit nesabuit milioane pe radio EBS, un proiect care s-a fasait mai ceva ca basina unei gravide
L-a apucat mai apoi dorinta de a se valida in lumea universitara. Haha, cu toate eforturile unei foste angajate, PR la Bamboo, desi a intepat Academia si universitatile, n-a stralucit nici acolo, caci Metz e un sfertodoct manelar care isi facea petrecerile cu leoparzi si borfete, nu poti face din cocalar academician!
In nebunia orgolioasa a succesului, Metz a facut si gestul ala de oameni mari (cu toate ca el nu e), cica sa paraseasca firma in glorie. In fapt, si aici a facut o romaneasca, lasand-o ca CEO pe o fosta nevasta, Maria, hahaha, da, ca are mai multe foste neveste, toate “cardashe” (adica ahtiate dupa card).
Maria atata a putut. Sa isi plateasca niste reclame gretoase in Forbes, revista ce se prostitueaza pentru bani si promoveaza toti incompetentii ingalati ai businessului romanesc.
O sa ziceti ca sunt prea dur cu Marioara Metz. Haha, nici vorba. Avea si ea o competenta mai an, dar i s-a ofilit.
Realitatea financiara e asta: firma a revenit la profiturile slabe de acum 15 ani, DAR musteste de datorii: aproape 25 de milioane de euro!
”Magia” NTT Romania de Cluj s-a gatat. Pe vremuri, una din cele mai dezirabile companii din IT-ul autohton, NTT Data a ajuns cosmarul oricarui specialist in HR.
Mai jos, dupa videoul cu petrecerea din 2018, va rog sa aveti rabdare sa vedeti pe ce ceausisme sordide arunca Metz 8-900 de mii de euro, public mesajul de pe Reddit al unui angajat cel mai probabil din top management, care dezvaluie ce rahat a ajuns NTT Data Romania.
Ii rog pe cei care au curaj sa imi scrie pe [email protected] si sa se adreseze ITM.
PS: Metz, ti-am spus atunci ca piatra pe piatra nu o sa mai ramana. Sa te gandesti mereu la mine si la ce ai facut, papagalule!
PS2: Metz, da jos rahaturile alea de led-uri de pe buncarul de neam prost al actualei sotii. Nu numai ca arata kitchos, dar deranjeaza noaptea vecinii.
————————————————————
NTT Data incetare de colaborare pe cale amiabila
Salutare, am observat ca e un topic tot mai des intalnit pe aici, insa de aceasta data vorbim despre o alta companie de succes NTT Data Romania, unde testarea cat si dezvoltarea se confrunta cu o sitatuie dificila, deoarece proiectele primite pana acum in mare parte de la un gigant german din piata automotive pica unul, cate unul.
Long story short, compania nemaifiind competitiva in piata, a pierdut o mare parte din angajatii competenti. In perioada ce a urmat totul doar s-a degradat. Managementul s-a schimbat si discutam despre proiecte si negocieri cu alti clienti, care in final nu sunt interesati sa colaboraze cu compania de outsourcing.
Cireasa de pe tort a venit in urma cu ceva timp, cand compania a pierdut mai multe proiecte. Asta ce inseamna, pai pe vara, se aproximeaza in departament un procent mare de oameni pe bench(gurile vorbesc ca ar fi vorba de zeci de perosane). Ei bine in urma acestor vesti, am avut un meeting unde s-a jurat si s-a plans, ca nu avem bani, dar nu o sa concediem. Urmand ca in perioada urmatoare, colegii vizati de bench sa aiba 1on1 cu managerul in vederea „perspectivelor de viitor”.
Ei bine, deoarece unul dintre proiecte se incheie in urmatoarele saptamani si avand in vedere ca pentru firma anul nou fiscal urmeaza sa inceapa, deja au aparut in calendar meetingurile „Discutie”.
Aceste discutii defapt vin cu un contract de incheiere a colaborarii pe cale amiabila, in urma cauia vei primi un bonus nesatisfacator, avand in vedere situatia din piata nu ai putea sa te descurci cateva luni cu suma respectiva. Frumos ce pot spune, se gandesc la noi, sa avem ceva banuti de Paste.
Daca nu esti de acord sa semnezi, se transmite, ca treci pe bench, insa fara alte informatii, ce vei face in continuare si pentru cat timp sau care e viziunea companiei pentru perioada urmatoare. Comunicarea este foarte proasta si deloc transparenta in general raspunsurile vin cu nu stim si nu cunoastem ce decizi se vor lua in perioada urmatoare.
Ei bine, as avea si eu niste intrebari pentru cei care stiu care s-au confruntat sau cunosc acest topic.
- Ce scenarii legale ar putea urma in perioada de bench, pentru a forta o demisie sau a accepta un contract amiabil?
- Aproximativ care e timpul pentru un demers legal pentru concedieri si cum s-ar derula tot procesul? Ce ar avea ei de pierdut daca incep sa faca concedieri?
- Ce se intampla cu salariul in momentul in care intri pe bench? Si cat timp e legal sa te tina angajatorul fiind situatia asta?
- Cum m-ati sfatui sa abordez situatia?
- Cum au jucat cartile alte companii care au trecut prin situatia asta?