Poliția din Paris a declanșat o anchetă după ce o femeie a murit asfixiată în timp ce urma o ședință de crioterapie la o sală de sport din oraș, iar o a doua a fost dusă la terapie intensivă, relatează The Guardian.

Femeia decedată avea 29 de ani și era angajată a sălii de sport. Ea s-a prăbușit după o scurgere de azot în încăpere, loc unde avuseseră loc reparații chiar în cursul zilei, au declarat surse apropiate anchetei. Gazul incolor și inodor este folosit pentru a crea temperaturi extreme sub zero grade.

A doua femeie, în vârstă de 34 de ani, era în stop cardiorespirator când serviciile de urgență au sosit la sala de sport, cu puțin înainte de ora locală 18:30, a declarat o sursă din poliție. Alte trei persoane care au încercat să resusciteze femeile au fost duse la spital, iar 150 de persoane au fost evacuate din clădire.

Parchetul din Paris a transmis că poliția cercetează cauzele incidentului. „Vor fi efectuate o autopsie și o analiză toxicologică pentru a determina cauza exactă a morții”, a spus un purtător de cuvânt.

Crioterapia este un termen larg folosit pentru a descrie diferite forme de tratament care utilizează temperaturile extreme asupra corpului. Este popular printre sportivii de performanță, pentru a ameliora leziunile musculare, durerea și inflamația și pentru a îmbunătăți circulația sângelui. Expus la temperaturi sub îngheț timp de două până la trei minute, răspunsul organismului este de a limita fluxul sanguin și de a elibera hormoni, inclusiv adrenalină și endorfine. Inima pompează sânge mai repede și crește fluxul acestuia, sporind aportul de oxigen către organism, accelerând repararea țesuturilor și reducând durerea și leziunea musculară.

În forma sa cea mai de bază, procesul implică plasarea unui pachet de gheață pe piele. Crioterapia modernă implică utilizarea azotului lichid sau protoxidului de azot pentru a expune corpul la temperaturi cuprinse între -110ºC și -140ºC.

Utilizarea terapiei este din ce în ce mai populară printre sportivii de performanță, iar crioterapia întregului corp a devenit tot mai folosită. Clinica Mayo din Londra spune că cercetările asupra beneficiilor crioterapiei sunt „încă la început”, și sugerează că o pungă de gheață pe o articulație umflată, sau pe un mușchi inflamat, sau o baie într-un lac rece poate fi la fel de benefică.

În 2018, Asociația Europeană a Gazelor Industriale a avertizat cu privire la pericolul azotului lichid și gazos în crioterapie, inclusiv riscul de „epuizare a oxigenului și potențială asfixiere”. De asemenea, a sugerat că cei care folosesc astfel de proceduri să fie monitorizați îndeaproape.

În 2015, o tânără de 24 de ani a murit înghețată într-o cameră de crioterapie dintr-un spa din Las Vegas. Ea intrase după orele de lucru și a fost descoperită abia a doua zi de un coleg..