Mulți români și-au îmbunătățit situația financiară prin intermediul criptomonedelor, după ce au achiziționat monede digitale acum 3-4 ani și le-au vândut în timpul perioadei de creștere a prețurilor, cunoscută sub numele de „bullrun”, în anul 2021.
Elena Zaharia, o femeie de 41 de ani din Cluj-Napoca, a câștigat în cinci ani aproape 35,56 de milioane de lei (circa 7 milioane de euro) din tranzacții cu criptomonede. Sunt câștigurile declarate, în perioada 2016-2021, pentru care a plătit un impozit de 1,76 milioane lei, conform datelor publice consultate de Newsweek.
Clujeanca nu este o persoană publică și nu a deținut vreo afacere în România, dar este proprietară pe sute de apartamente în marea lor majoritate în Cluj-Napoca, construite de soțul ei, Claudiu Ionuț Zaharia.
Cuplul Zaharia este în top 3 al celor 200 de persoane și companii care au înregistrat câștiguri de aproape 1 miliard de lei, potrivit datelor consultate de Newsweek, dar nu toți au declarat aceste venituri.
Cei doi soți nu au dorit să răspundă întrebărilor Newsweek România legate de decizia de a investi în criptomonede sau în ce monede virtuale au investit, nici care a fost sursa acestor investiții.
Sute de apartamente, pe persoană fizică
Când investea masiv în criptomonede, Elena Zaharia a cumpărat sute de apartamente în câteva blocuri denumite ”ansambluri rezidențiale”. Conform datelor de la Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI), numele ei a fost sau încă este prezent ca proprietar al unui număr total de 340 de apartamente și terenuri. Majoritatea lor se află în Cluj Napoca, dar ea deține și câteva proprietăți în București și Ilfov.
Conform datelor publice, Elena Zaharia a deținut sau deține încă sute de apartamente în complexurile rezidențiale construite de compania soțului în Cluj Napoca: Park Lake și Park Lake Residence 2 și 3.
Vânzarea apartamentelor pe persoană fizică a fost una din modalitățile folosite de dezvoltatorii imobiliari pentru a se optimiza fiscal prin eludarea unei serii de taxe către stat.
Parteneri de afaceri cu legături politice
Soțul, Ionuț Claudiu Zaharia, deține compania Amistar Euroconsult SRL care trece printr-un proces de divizare prin care sute de apartamente dezvoltate în Cluj-Napoca au fost transferate pe o nouă entitate cu sediul în București: Amistar Properties SRL.
Ceilalți doi asociați ai lui Zaharia din această societate sunt Andrei Grigorescu și Cătălin Cumpănășoiu. Tatăl primului dintre cei doi, Robert Grigorescu, a fost consilier al fostului primar liberal al sectorului 1, Andrei Chiliman, fiind trimis în judecată de DNA pentru corupție.
În 2011, la înființare, asociatul lui Claudiu Zaharia a fost un alt investitor în criptomonende, Constantin Târluvoiu. Cei doi s-au mai întâlnit de-a lungul anilor și în alte afaceri.
Cercul de apropiați al familiei Zaharia este mai larg și include și alte conexiuni politice, conform sursei citate.
Ionuț Claudiu Zaharia mai deține compania Eurostar Construct SRL. Această firmă a fost asociată în compania Mega Construct Grup SRL. Aici îl avea indirect asociat pe Andrei Plumb, fiul Rovanei Plumb, fostului ministru PSD.
Zaharia a mai fost asociat și în compania de marcaje rutiere Anduna Servimob SRL, alături de Florin Marius Drăguț, soțul fostei purtătoare de cuvânt a primăriei Capitalei, pe vremea când instituția era condusă de Adriean Videanu. Această companie a câștigat contracte cu autorități publice locale și centrale, în perioada 2007-2023, de aproape 500 milioane de lei.
Zaharia Claudiu mai deține o serie de alte companii din domeniul producției de energie electrică pe care le-a înființat în 2022: Amistar Energy SRL și MFC Energy Invest SRL.
Cât a platit impozit pe câstig?