coral

Odata cu noul an, au intrat in vigoare mai multe prevederi importante privind concediu de odihna la care orice angajat din Romania are dreptul.

Dupa decizia din acest an a Curtii de Justitie a Uniunii Europene, zilele de concediu de odihna neefectuate trebuie platite, chiar daca n-au fost cerute de angajat. Aceste zile vor fi platie in bani, dar exista o conditie. Angajatul trebuie sa demonstreaze ca nu si-a putut lua concediu din motive independente de vointa sa. In acest caz angajatorul trebuie sa compenseze in bani zilele de concediu de odihna neefectuate chiar daca salariatul n-a depus cerere de concediu.

La acordarea concediului de odihna nu se tine cont de perioada de concediu de crestere si salariatii de alte religii decat cea crestin-ortodoxa trebuie sa beneficieze de zile libere in afara sarbatorilor legale. Acestea reprezinta o parte dintre principalele modificari in privinta reglementarii privind concediul de odihna, aparute recent.

In primul rand, salariatii de alta religie decat cea crestin-ortodoxa beneficiaza de zile libere speciale, altele decat cele legale, conform legii, si altele decat zilele de concediu de odihna. Practic, ei beneficiaza atat de zilele libere legale ale crestin-ortodocsilor, cat si de libere legale pentru propriile sarbatori religioase majore.

De asemenea, chiar daca nu cer concediu de odihna, salariatii trebuie sa fie platiti pentru zilele de concediu neefectuate, la incetarea unui contract de munca, a decis CJUE. Totusi, conform aceleiasi Curti, motivul pentru care salariatul nu a cerut concediu de odihna trebuie sa fie independent de vointa sa.

Nu in ultimul rand, atunci cand un angajat care nu si-a luat toate zilele de concediu de odihna la care avea dreptul moare, de compensatia pentru aceste zile de concediu de care n-a beneficiat angajatul decedat pot beneficia mostenitorii lui. Astfel a decis CJUE. Rationamentul Curtii a fost ca aceasta compensatie financiara are o natura strict patrimoniala, astfel ca mostenitorii angajatului decedat trebuie sa poata beneficia de pe urma acestui drept patrimonial.

CALENDAR ORTODOX 2019. Zile si sarbatori legale in care nu se lucreaza  

1,2 ianuarie – Anul Nou

28, 29 aprilie – prima si a doua zi de Pasti

1 mai – Ziua internationala a muncii

16, 17 iunie – prima si a doua zi de Rusalii

15 august – Adormirea Maicii Domnului

30 noiembrie – Sfantul Andrei

1 decembrie – Ziua Nationala

25, 26 decembrie – prima si a doua zi de Craciun

coral

coral