S-ar putea ca anul acesta să fie ultimul în care românii vor da ora înapoi, în condițiile în care Comisia Europeană a decis, în martie 2019, să se renunțe la schimbarea orei.

Decizia a fost amânată până anul viitor din cauza pandemiei, astfel că, statele care decid să menţină permanent ora de vară ar urma să facă ultima modificare în acest sens în ultima duminică din martie 2021, iar cele care preferă să rămână la ora de iarnă vor face modificarea finală în ultima duminică din octombrie 2021.

Ora de iarnă se aplică în fiecare an, în ultima noapte de sâmbătă spre duminică din luna octombrie. În anul 2020, trecerea la ora de iarnă va avea loc în noaptea de 24 spre 25 octombrie (sâmbătă spre duminică), când ora 4.00 devine ora 3.00. Motivul pentru care s-a decis schimbarea orei este pentru ca oamenii să beneficieze de lumina zilei cât mai mult, având în vedere că în această perioadă ziua scade, iar noaptea devine tot mai lungă.

Schimbarea orei poate avea repercusiuni asupra psihicului și sănătății oamenilor, fiind nevoie de o perioadă de acomodare.
 
Persoanele care suferă de anxietate şi depresie ar putea simţi un disconfort crescut. De exemplu, studiile arată că în perioada imediat următoare trecerii la ora de vară au loc mai multe accidente, deoarece această schimbare favorizează apariția oboselii și a lipsei de atenție în cazul multor persoane.
 
O altă cercetare realizată în 2008, în Suedia, a relevat că numărul atacurilor de cord a crescut cu şase procente în primele trei zile lucrătoare după schimbarea orei.