Fosta capitală a Țării Românești, orașul Curtea de Argeș, situat la mai puțin de 150 de kilometri de București, devine din ce în ce mai mult un popas îndelungat pentru turiștii aflați în trecere către Transfăgărășan.

Cochetul oraș de la poalele Făgărașilor oferă o gamă variată de atracții: de la celebra Mănăstire Curtea de Argeș și necropola regală, unde sunt îngropați regii și reginele României, până la Biserica Domnească, unde se găsește o rară pictură cu Fecioara Maria gravidă, și numeroase case memoriale cu farmec și restaurante apreciate pentru gastronomia lor.

Orașul este ușor accesibil pentru turiști, fiind situat la doar 36 de kilometri de Pitești și 142 de kilometri de București. Drumul de la Pitești la Curtea de Argeș merge, în mare parte, în paralel cu calea ferată dintre cele două orașe, drum feroviar care a fost realizat în doar doi ani (1896-1898) și inaugurat în prezența Regelui Carol I. În zona comunei Merișani, la jumătatea distanței, traficul poate fi mai aglomerat din cauza șantierului viitorului Tronson 5 al autostrăzii Sibiu-Pitești, care va facilita și mai mult accesul spre Curtea de Argeș.

Odată ce ajungi în Curtea de Argeș, nu poți să nu remarci numeroasele case vechi de peste un secol, care emană un farmec inefabil. Orașul în sine, cu aproape 30.000 de locuitori, este plin de istorie, având locuri memorabile de la cele două lăcașuri de cult-bijuterii până la fântâna meșterului Manole și Palatul Arhiepiscopal. De la intrare și până în centrul orașului sunt aproximativ patru kilometri, dar înainte de a ajunge în centru, o oprire la gara-bijuterie este obligatorie.

Gara Regală Curtea de Argeș, una dintre cele mai frumoase din România, va fi reabilitată complet până în vara lui 2026, după ce a fost lăsată în paragină timp de peste trei decenii. Inaugurată acum 126 de ani, pe 27 noiembrie 1898, gara a fost dată în folosință odată cu calea ferată Pitești-Curtea de Argeș.

Planurile Gării Regale Curtea de Argeș au fost realizate de celebrul arhitect francez André Lecomte du Noüy, același arhitect care a restaurat și Mănăstirea Curtea de Argeș. Construcția gării a durat mai puțin de un an, iar costurile s-au ridicat la 7,8 milioane de lei aur în acea perioadă.

Cu excepția lui Carol al II-lea, ale cărui rămășițe au fost aduse în februarie 2003 cu un vehicul militar, toți suveranii înmormântați la Mănăstirea Curtea de Argeș au fost transportați cu trenul. Orașul a primit statutul de oraș regal în 1886, când primul rege al României a desemnat mănăstirea drept necropolă regală.

Curtea de Argeș este și locul de naștere al unora dintre cei mai importanți domni din istoria României, cum ar fi Neagoe Basarab, Vlaicu Vodă și Mircea cel Bătrân, precum și al unor personalități marcante ale perioadei interbelice, printre care Urmuz, Florian Ștefănescu-Goangă și Constantin Căpităneanu.

Mănăstirea Curtea de Argeș, construită în perioada 1515-1517 de către Neagoe Basarab, este unul dintre cele mai remarcabile lăcașuri de cult din România. În afară de mormintele regale, aici se găsesc și moaștele Sfintei Filofteia. După două incendii în 1866 și 1867, mănăstirea a fost restaurată între 1875 și 1886, la inițiativa Regelui Carol I și sub îndrumarea arhitectului francez du Noüy.

În timp ce explorarea orașului Curtea de Argeș, turiștii se pot bucura și de o varietate de restaurante și terase cu prețuri accesibile, precum și de opțiuni generoase de cazare la hoteluri și pensiuni.

Orașul Curtea de Argeș nu este doar o destinație turistică, ci și o oază de liniște și istorie, oferind o experiență autentică și memorabilă pentru vizitatorii săi.