Parcul Etnografic Naţional “Romulus Vuia” din Cluj-Napoca, primul muzeu în aer liber din România se extinde. Tudor Sălăgean, istoric, etnolog și director la Muzeul Etnografic al Transilvaniei din 2011 până în prezent a acordat un interviu pentru Gazeta de Cluj, în care prezintă în detaliu proiectul de extindere al muzeului în aer liber.
În cadrul proiectului coordonat și realizat de Consiliul Județean Cluj, în beneficiul Muzeului Etnografic al Transilvaniei și a publicului larg, va fi realizată o extindere a Parcului Etnografic cu cca 28 de hectare, care se află deja în administrarea Muzeului Etnografic al Transilvaniei. În acest spațiu sunt incluse 17 hectare de pădure, care vor fi amenajate în conformitate cu normele existente, fiind avută în vedere însănătoșirea fondului dendrologic și accesibilizarea zonei pentru toate categoriile de utilizatori.
Se află, de asemenea, în studiu includerea în acest spațiu a parcelelor situate la vest de actualul perimetru îngrădit. Aici este avută în vedere realizarea unui Centru pentru cercetarea și restaurarea patrimoniului cultural, un obiectiv de care Clujul are foarte mare nevoie. Vor fi realizate o serie de obiective care au fost prevăzute în tema concursului internațional de soluții organizat de Consiliul Județean Cluj în anul 2017, foarte importante pentru muzeu și pentru vizitatorii săi.
În primul rând, un Centru pentru Vizitatori, care va cuprinde un centru de primire, un spațiu multifuncțional pentru organizarea de expoziții și manifestări culturale, un spațiu destinat punerii în valoare a produselor meșteșugărești și artizanale, dar și un spațiu destinat explorării patrimoniului cultural al Transilvaniei. Acest centru va fi situat pe platoul de lângă Poarta 2, într-un spațiu care va deveni, de fapt, noua intrare principală a Parcului Etnografic.
Va mai fi realizat un Centru administrativ, amplasat în spațiul tehnic de la limita nordică a Parcului, prevăzut cu ateliere pentru conservatorii și tehnicienii muzeului și cu instalațiile necesare întreținerii acestui complex complicat de construcții tradiționale reprezentat de Parcul Etnografic, care prezintă diferite tipuri de provocări. La limita vestică a actualului perimetru îngrădit va fi realizat un spațiu pentru activități interactive, care era numit „sat de vacanță” în tema de concurs.
Acesta va fi destinat unei game foarte largi de activități, în principal educaționale, care vor avea în vedere toate categoriile de vârstă, dar și oferte culturale dintre cele mai diverse. În zona de extindere vor fi amenajate spații adecvate pentru organizarea de concerte și festivaluri, alei și alte amenajări non-invazive în cadrul pădurii Hoia, sectoare destinate practicării diferitor alte activități în aer liber.