Patronul Pieței Mărăști, Costică Pocol, este obligat de judecători să plătească peste 300.000 lei în urma falimentului firmei Akamai Rentals SRL. De mai mulți ani, firma respectivă a fost folosită pentru a încasa chiriile pentru spațiile comerciale din interiorul pieței din cartierul Mărăști.

Societatea nu a plătit sumele datorate la bugetul de stat, astfel că Finanțele clujene au început demersurile pentru recuperarea banilor. Pentru că societatea nu deținea niciun bun, administratorul judiciar a cerut atragerea răspunderii patrimoniale a administratorului, astfel că datoria a fost transferată în contul lui Pocol.

Cererea de deschidere a procedurii de insolvență a venit din partea direcției Generale Regionale a Finanțelor Publice Cluj Napoca pentru că societatea AKAMAI RENTALS SRL are creanţe fiscale datorate şi neachitate la bugetul general consolidat al statului în cuantum total de 277.367 lei creanţă bugetară.

Instanța l-a desemnat pe practicianul în insolvență Gherman Vasile să se ocupe de această procedură. Ulterior deschiderii procedurii generale de insolvenţă, administratorul judiciar a procedat la notificarea societăţii debitoare prin intermediul serviciului poştal la adresa sediului social indicată în evidenţele ONRC, menţionând obligaţiile ce-i revin ca urmare a deschiderii procedurii de insolvenţă. Prin aceeaşi notificare au fost solicitate şi documentele necesare administratorului judiciar pentru analiza situaţiei economice a societăţii, arată Gazeta de Cluj.

Administratorul judiciar l-a contactat pe Pocol Costică, persoană care susţine că s-a ocupat de societatea debitoare iar cu ocazia prezentării acestuia la sediul administratorului judiciar a stabilit că în anul 2015 Pocol Costică a preluat firma Akamai Rentails S.R.L.  „prin procură notarială”.

A administrat firma o perioadă, după care s-a oprit şi nu a mai depus acte la Administraţia Financiară. În cadrul întâlnirii, Pocol a declarat că nu deţine niciun document al societăţii, iar documentele predate de către Ionescu Simona s-au distrus prin inundare şi furt. Ionescu este partenera de viață a lui Costică Pocol.

Pocol a mai susținut că societatea nu deţine niciun fel de bunuri şi nu îşi aduce aminte exact ce reprezintă activele imobilizate de 359.663 lei din bilanţul depus pentru anul 2016.

Administratorul judiciar a încercat să depisteze ce bunuri deține firma și a formulat cereri către instituțiile publice. În replică, Primăria Municipiului Cluj Napoca, Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Cluj, respectiv Serviciul Public Comunitar Regim de Permise de Conducere Auto şi înmatriculări a Vehiculelor Cluj au comunicat administratorului judiciar faptul că societatea debitoare nu are în evidenţă niciun bun, arată sursa citată.

În această situație, judecătorul sindic a dispus intrarea în faliment a firmei Akamai Rentals.

”În temeiul art.147 alin.1 din Legea nr.85/2014, va dispune notificarea de către lichidator a intrării în faliment a tuturor creditorilor notificaţi conform art.99 din Legea nr.85/2014, debitoarei şi Oficiului Registrului Comerţului de pe lângă Tribunalul Cluj pentru efectuarea menţiunii, precum şi aducerea la îndeplinire a prevederilor art.147 alin.2 din Legea nr.85/2014”, arată decizia instanței de intrare în faliment a firmei lui Pocol.

Pentru că legea îl obligă pe practicianul în insolvență să facă demersuri pentru recuperarea datoriile acumulate de firma aflată în insolvență, iar în situația dată firma Akamai nu deținea niciun bun care ar fi putut scos la vânzare, Gherman Vasile a făcut o cerere de atragere a răspunderii patrimoniale pe numele administratorului, adică a lui Costică Pocol,patronul Pieței Mărăști.

Cu o săptămână înainte de Crăciun, judecătorul a aprobat cererea. Astfel că Pocol ar trebui să plătească peste 300.000 lei.

”Obligă pârâtul (Costică Pocol, n.red.) să plătească pasivul debitoarei Akamai Rentals S.R.L., în sumă de 336.079,05 lei. În temeiul art.169 alin.9 din Legea 85/2014 prezenta hotărâre se va comunica, din oficiu, Oficiului National al Registrului Comerţului. Executorie. Cu drept de apel în termen de 7 zile de la comunicare. Cererea de apel se va depune la Tribunalul Specializat Cluj”, arată soluția pe scurt a instanței.

Piața Mărăști este unul dintre imobilele masive din Cluj Napoca în cadrul căruia s-au realizat construcții fără autorizație de construcție.

În urmă cu un an Primăria Cluj Napoca a obținut în instanță dreptul a demola un etaj din cadrul pieței, dar acest lucru nu s-a întâmplat până acum.

De asemenea, Costică Pocol a construit Hotelul Cristian din Piața Mihai Viteazu cu o autorizație de construcție pentru un chioșc. Ulterior, clădirea a fost vândută.