În timp ce unii clujeni nu se obosesc să colecteze selectiv sau nici măcar să își pună gunoiul în pubele, alți clujeni, preocupați de curățenia orașului, caută soluții.
Astfel, în cadrul procesului participativ Com'On Cluj 2020, un grup de tineri pasionați de electronică și programare au venit cu o soluție atât pentru colectarea selectivă a gunoiului.
Totul a început după ce Alexandru Luchiian și Adriana-Romelia Suciu, care sunt tineri și aleg să colecteze selectiv, au realizat că în zona în care locuiesc ei, gunoiul se ridică foarte rar.
Fără gunoaie în Cluj-Napoca
Astfel s-a ajuns la problematica pe care o ridică gunoaiele din Cluj-Napoca și au încercat să găsească soluție pentru această problemă.
„Fără munți de gunoie în cartierele din Cluj-Napoca? Se poate! Proiectul a pornit ca o soluție la problemele actuale văzute în cartierele din Cluj-Napoca, acolo unde ghenele cu gunoi selectiv au grad de umplere foarte mare. Există probleme și la noi în cartier. Deșeurile selective nu se ridică decât foarte rar, la 10 zile. E un cartier plin de tineri și asta este o problemă fiindcă foarte mulți colectăm selectiv. Cu ajutorul tehnologiei IOT (Internet of Things) trimitem date în timp real despre gradul de umplere a ghenelor de gunoi, astfel companiile de salubritate vor urgenta colectarea acestora acolo unde este urgentă nevoie”, a completat Alexandru Luchiian.
Cum vor tinerii să scape de gunoaie?
Dat fiind faptul că orașul Cluj-Napoca dorește să fie un oraș smart, proiectul tinerilorse potrivește de minune cu viziunea pe termen lung a administrației locale.
„Se vor instala fizic senzori care măsoară cantitatea de gunoi în cartierele și pe străzile din Cluj care prezintă ghene de gunoi acoperite. Se vor instala senzori la ghenele de gunoi acoperite care deservesc strângerea deșeurilor ce pot fi reciclate (hârtie și plastic). Se va creea o platformă online de tip hartă, unde oamenii și firma de salubritate vor putea vedea în timp real (senzorii vor trimite valori din oră în oră), cantitatea de gunoi din fiecare colț al orașului și unde este prioritară ridicarea acestuia. Proiectul constă în achiziția de componente electronice și mai apoi asamblarea și configurarea acestora pentru a forma un dispozitiv ce transmite informații în timp real către o platformă”, au explicat Alexandru Luchiian și Adriana Suciu.
Proiectul poate fi votat AICI.