Inalta Curte de Casatie si Justitie a dispus joi incetarea procesului penal impotriva judecatoarei Elena Burlan-Puscas, care primise in prima instanta o condamnare de 3 ani si 6 luni de inchisoare pentru coruptie, dupa ce faptele s-au prescris.
In iulie 2020, Elena Burlan-Puscas a fost condamnata de Curtea de Apel Bucuresti la 3 ani si 6 luni inchisoare cu executare pentru luare de mita.
La judecarea apelului, Instanta suprema a constatat ca faptele de care este acuzata judecatoarea s-au prescris, fiind aplicate in acest sens doua decizii ale Curtii Constitutionale. In consecinta, condamnarea de la prima instanta a fost anulata.
„Desfiinteaza sentinta penala atacata si, rejudecand, in baza art.396 alin.1 si 6 Cpp raportat la art.16 alin.1 lit.f Cpp, art.154 alin.1 lit.b Cpp si art. 5 Cp, cu referire la art.155 alin.1 C.pen., interpretat prin deciziile nr. 297/2018 si nr.358/2022 ale Curtii Constitutionale a Romaniei si decizia nr. 67 din 25.10.2022 a Inaltei Curti de Casatie si Justitie, inceteaza procesul penal fata de inculpata Burlan – Puscas Elena, sub aspectul savarsirii a patru infractiuni de luare de mita, ca urmare a intervenirii prescriptiei raspunderii penale”, se arata in decizia Instantei supreme.
Pe de alta parte, judecatorii au dispus confiscarea sumei de 10.000 euro, bani luati ca mita de judecatoarea Burlan.
Judecatoarea Elena Burlan-Puscas a fost suspendata in functie in mai 2018, insa, dupa ce dosarul ei a fost inchis, va primi toate salariile restante, ea avand si vechimea necesara pentru a beneficia de pensie speciala, arata Agerpres.
Elena Burlan-Puscas a fost trimisa in judecata de DNA sub acuzatia ca a luat mita suma totala de 63.000 de euro de la membri a doua clanuri de interlopi.
Astfel, in anul 2009, judecatoarea avea pe rol un dosar in care membri ai clanului Vica din Chitila erau acuzati de savarsirea unor infractiuni cu violenta (tentativa de omor calificat, santaj, ultraj contra bunelor moravuri si tulburarea ordinii si linistii publice).
Ea a acceptat sa primeasca suma de 10.000 de euro pentru a dispune inlocuirea masurii arestarii preventive cu masura obligarii de a nu parasi localitatea de domiciliu si alti 30.000 de euro pentru a pronunta o hotarare de condamnare cu suspendare fata de toti cei noua inculpati din dosar.
Banii ar fi fost primiti prin intermediul unei ghicitoare, cu care judecatoarea avea o relatie apropiata. Concret, prezicatoarea o vizita pe Elena Burlan acasa, dar si la locul de munca – Tribunalul Bucuresti – unde presta servicii de ghicit.
De asemenea, Elena Burlan-Puscas a avut in vara anului 2010 spre judecata un alt dosar, in care cinci interlopi erau acuzati de tentativa la omor calificat, dupa ce au atacat cu batele un barbat care facea parte dintr-o grupare rivala. In acest caz, judecatoarea a fost acuzata de DNA ca a primit suma de 8.000 de euro pentru a dispune inlocuirea masurii arestarii preventive cu masura obligarii de a nu parasi localitatea de domiciliu si alti 15.000 de euro pentru a dispune pronuntarea unei hotarari de condamnare cu suspendarea conditionata a executarii pedepsei fata de patru dintre cei cinci inculpati.
Mai mult, cu privire la cel de-al cincilea inculpat din dosar, spune DNA, desi minor la data savarsirii infractiunii pentru care a fost judecat, Elena Burlan-Puscas a pronuntat o pedeapsa cu executare, deoarece tatal acestuia a refuzat sa plateasca suma solicitata de magistrat.
Ulterior, in ambele cauze, magistratii Curtii de Apel Bucuresti au admis apelurile Parchetului si au pronuntat pedepse cu executare fata de autorii infractiunilor de tentativa de omor calificat, pedepse cuprinse intre 5 si 8 ani.
Elena Burlan este sotia lui Marcel Puscas, presedintele clubului FCU Craiova.