O epidemie de norovirus a dus la spitalizarea a peste 300 de persoane, în orașul Torri del Benaco din nordul Italiei, situat pe lacul Garda, potrivit autorităților italiene.
Peste 900 de cazuri au fost înregistrate în acest oraș, un loc de vacanță popular pentru turiștii italieni și străini, și se suspectează că virusul s-a răspândit prin intermediul alimentării cu apă potabilă din localitate, scrie Adevărul.
Norovirusul este foarte contagios (chiar dacă de scurtă durată) și cauzează gastroenterită, o inflamație a tractului digestiv. Acest virus este cunoscut și sub denumirea de „gastroenterită virală” sau „boala vomei”.
Norovirusul este rezistent și se răspândește ușor, în special în medii aglomerate, cum ar fi școlile, restaurantele, navele de croazieră și centrele de îngrijire a sănătății, prin contactul direct cu o persoană infectată, prin consumul de alimente sau apă contaminate, sau prin atingerea suprafețelor contaminate și apoi atingerea feței, gurii sau a altor zone expuse ale corpului.
În acest context, autoritățile municipale italiene au sfătuit locuitorii să cumpere apă îmbuteliată, iar apa curată este distribuită gratuit.
Presa locală italiană speculează că epidemia este legată de nivelul ridicat al apei din lac în urma ploilor abundente din ultima perioadă, care au cauzat supraaglomerarea sistemului de canalizare, dar aceste rapoarte nu au fost confirmate oficial.
Autoritățile orașului au declarat că investighează modul în care virusul s-a răspândit în cadrul comunității, dar vineri au fost găsite urme de virus în apa potabilă. Testele mai recente efectuate de furnizorul local de apă au fost negative.
În ciuda acestui fapt, primarul din Torri del Benaco, Stefano Nicotra, continuă să le recomande locuitorilor să fie precauți.
„Nu folosiţi apa de la reţea, pentru uz personal sau alimentar. Acea apă nu trebuie folosită pentru gătit sau pentru spălarea alimentelor”, a declarat el.
Deși are doar 3.000 de rezidenți permanenți, orașul Torri del Benaco a fost vizitat deja de mulți turiști.