Parlamentul a adoptat recent legea care permite persoanelor fizice autorizate (PFA), Întreprinderilor Individuale (II) și Întreprinderilor Familiale (IF) să devină firme (SRL).
PFA, II și IF trebuie să depună documentele la ONRC pentru schimbarea în SRL
Conform noii legi, persoanele fizice autorizate (PFA), întreprinderile individuale (II) și întreprinderile familiale (IF) vor putea opta, după minimum un an de funcționare, pentru modificarea formei de organizare în societate în una dintre formele prevăzute la art. 2 din Legea societăţilor nr. 31/1990: societate în nume colectiv; societate în comandită simplă; societate pe acțiuni; societate în comandită pe acțiuni; societate cu răspundere limitată.
Pentru a putea opta să se transforme în societăți comerciale, PFA, II și IF vor trebui să depună la oficiul registrului comerțului în a cărui rază teritorială își va avea sediul societatea următoarele documente:
a) certificatul de înregistrare obținut conform OUG 44/2008;
b) actul constitutiv al societății și dovada efectuării vărsămintelor în temeiul actului constitutiv, cu excepția societăților cu răspundere limitată;
c) dovada sediului social;
d) certificatul de atestare fiscală;
e) codul de înregistrare în scopuri de TVA, după caz.
Societatea înființată astfel își va menține datele de identificare fiscală și codul de înregistrare în scopuri de TVA.
În termen de 3 zile lucrătoare de la depunerea documentelor, autoritățile competente vor elibera certificatul de înmatriculare al noii societăți, mai prevede legea adoptată de parlamentari.
Prin această lege, de exemplu o PFA care se transformă în SRL va trece de la contabilitatea în partidă simplă la contabilitatea în partidă dublă și își va putea adăuga noi și diverse domenii de activitate CAEN.
De asemenea, SRL-ul rezultat din transformarea PFA-ului va păstra istoricul fiscal și bancar, precum și vechile relații comerciale dezvoltate, de-a lungul timpului, de persoana fizică autorizată.
Ce e mai avantajos din punct de vedere fiscal
În 2024, PFA-urile sunt taxate pe baza venitului net anual, cu un impozit pe venit de 10%. În plus, PFA-urile trebuie să plătească o serie de taxe prin raportare la veniturile nete anuale, spre deosebire de cele cu normă de venit în cazul cărora legea prestabileşte un plafon anual la care se raportează aceste taxe, indiferent de veniturile efective.
Pentru SRL-uri, impozitul pe venit al microîntreprinderilor este de 1% pentru veniturile care nu depăşesc 60.000 euro, cu condiţia de a avea un angajat. În caz contrar, SRL-ul devine plătitor de impozit pe profit, cu o rată de 16%. De asemenea, există impozit pe dividende de 8%.
Este important de menţionat că, în cazul SRL-urilor, intervine obligativitatea de a deveni plătitor de TVA în momentul în care cifra de afaceri anuală depăşeşte plafonul de 300.000 de lei.
Pentru PFA-uri, în funcţie de tipul de impozitare, există diferenţe în modul de calcul al impozitului pe venit. Pentru PFA-urile în sistem real, impozitul se aplică venitului net, în timp ce pentru cele la normă de venit, impozitul se aplică normei stabilite de lege, care diferă în funcţie de judeţ şi de domeniul de activitate.