Plăcinta Dobrogeană urmează să fie recunoscută la nivelul UE ca produs românesc cu indicație geografică protejată (IGP), anunță europarlamentarul român Dan Motreanu.
„Plăcinta Dobrogeană urmează să fie recunoscută la nivelul UE ca produs românesc cu indicație geografică protejată (IGP). Acordul a fost realizat în urma negocierilor dintre România și Bulgaria, în dialog cu Direcţia Generală pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (DG Agri) din cadrul Comisiei Europene (CE).”, a scris Dan Motreanu pe Facebook.
„Bulgaria va avea dreptul de a folosi denumirea doar la nivel local, în regiunea de la sudul judeţului Constanţa, fără recunoaştere IGP. Acordul a fost realizat după doi ani de opoziție din partea Bulgariei, care a invocat istoria comună a regiunii Dobrogea.
Zece produse alimentare româneşti sunt înregistrate în sistemele de calitate europene. Dintre acestea, nouă produse alimentare românești sunt înscrise în Registrul european al produselor alimentare cu indicație geografică protejată (IGP):
– Telemeaua de Sibiu
– Cârnații de Pleșcoi
– Scrumbia de Dunăre afumată
– Novacul afumat din Țara Bârsei
– Salamul de Sibiu
– Magiunul de prune de Topoloveni
– Cașcavalul de Săveni
– Salata cu icre de ştiucă de Tulcea
– Salata tradiţională cu icre de crap
Un produs deține denumire de origine protejată (DOP) – Telemeaua de Ibănești”, a mai transmis europarlamentarul.