Raț Iacob Moise, polițistul cleptoman care fură din magazine, pare imun la problemele de imagine pe care le crează secției din care aparține și continuă să vină "la servici", ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat. Cum împotriva acestuia încă nu există un dosar penal și, astfel nici o hotărâre definitivă de condamnare, acesta nu poate fi pus la dispoziție sau exclus din profesie, astfel încât colegii nu pot altceva decât să se întrebe când o va mai comite din nou și când îi va face din nou de rușine.
Raț Iacob Moise, polițistul prins în timp ce fura de la Dedeman, nu se află la prima abatere. Acesta mai fusese prins și în urmă cu doi ani, atunci magazinul atacat fiind Leroy Merlin, de unde a furat două unelte electrice.
”La data de 5 aprilie, în jurul orei 11.00, Poliția municipiului Cluj-Napoca a fost sesizată prin intermediul reprezentantului legal al unei societăți comerciale din municipiul Cluj-Napoca, cu privire la faptul că un bărbat care purta uniforma de poliție, ar fi sustras două produse din interiorul magazinului.
În cauză a fost întocmit un dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de furt, prejudiciul înregistrat fiind recuperat.
Verificările declanșate au condus la stabilirea faptului că persoana în cauză, un bărbat în vârstă de 47 de ani, are calitatea de polițist, astfel că, în contextul în care instituția nu tolerează astfel de fapte care contravin eticii și valorilor morale ale profesiei, în baza probatoriului administrat de către polițiștii Biroului Control Intern a fost dispusă reținerea acestuia pentru 24 de ore.
În continuare, cauza se află sub supravegherea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca.
Concomitent, conducerea Inspectoratului de Poliție Județean Cluj a dispus demararea cercetării disciplinare față de acesta.
Menționăm, de asemenea, faptul că în luna martie a anului 2020, la nivelul inspectoratului, prin intermediul Biroului Control Intern a fost demarată o cercetare disciplinară față de polițistul în cauză, suspendată, conform prevederilor, pe perioada efectuării cercetărilor penale”, arată IPJ Cluj într-un comunicat.
Și-a bătut soția dar s-a mascat să nu-l recunoască
Nu doar infracțiunile contra proprietății par să fie specialitate polițistului de la Secția 4 Mănăstur, care până în cursul zilei de ieri, 5 aprilie, mai activa în profesie.
Potrivit surselor BZC, Raț Iacob Moise este cunoscut și pentru episoadele de violență de care dă dăvadă din când în când, cum este cel petrecut în urmă cu câțiva ani, când agentul și-a rupt în bătaie soția.
S-a gândit că dacă se maschează nu îl mai recunoaște soția când o bate
Interesant este nu doar modul în care agentul a acționat, alegând să o bată pe femeie cu o bâtă, ci și modalitatea prin care a încercat să își ascundă fapta chiar de victimă.
Astfel, conform surselor noastre, polițistul s-a mascat cu o cagulă înainte de a-și rupe soția în bătaie, sperând că astfel aceasta nu îl va recunoaște. Pe cât de hilar pare, comportametul acestuia ridica multe semne de întrebare cu privire la sănătatea sa psihică.
Întâmplător sau nu, cam în aceeași perioadă între cei doi foști soți se judeca un proces având ca obiect o pensie de întreținere, care a fost abandonat subit de către reclamantă.
Și-a înscenat o tâlhărie după ce a pierdut banii la aparate
Tot de numele polițistului Raț Iacob Moise se leagă și o presupusă tâlhărie care ar fi avut loc la o sală de jocuri din cartierul clujean Mărăști.
În concret, acesta acuza că fusese victima unei infracțiuni de tălhărie, cerând colegilor să demareze o anchetă "in rem", întrucât nu cunoștea autorul faptei, doar ca aceștia din urmă să afle ulterior adevărul.
În concret, polițistul, care pierduse o sumă considerabilă la aparare, se îmbătase atât de tare încât a ajuns în comă alcoolică și când s-a trezit s-a gândit că poate nu ar strica să dea vina pe altcineva pentru faptul că îi lipsesc banii.
Pe lângă faptul că inducerea în eroare a organelor de anchetă se pedepsește penal, fiind infracțiune, acest episod relevă și lipsa de scrupule a agentului de poliție care a săvârșit în ultimii ani cel puțin 4 infracțiuni, dar care nu a fost niciodată cercetat penal sau măcar disciplinar.