coral

În ciuda faptului că România exportă forță de muncă spre alte state europene, puțini români știu ce alocație pot primi copiii lor, dacă părinții lucrează în străinătate. Mulți cetățeni din țara noastră, care au ales să își facă un rost și să câștige bani peste hotare, nu cunosc faptul că ar putea încasa alocații europene pentru copiii lor. Suportul financiar nu este deloc de neglijat. Tot ceea ce au de făcut este să depună un formular către instituțiile autorizate ale statului în care locuiesc. De asemenea, cetățenii români ar trebui să întrunească și câteva condiții pentru a beneficia de această alocație europeană.

coral

Ce alocație pot primi copiii românilor care lucrează în străinătate

O serie de români lucrează de ani buni în străinătate fără să știe că, dincolo de veniturile lor obținute din salarii, ei pot beneficia de un sprijin financiar din partea autorităților. Copiii celor care lucrează în străinătate pot primi o alocație europeană, deloc de neglijat. Sumele sunt cuprinse între 100 și 160 de euro, susțin autoritățile. Ajutorul îi privește pe românii care lucrează în mod legal în afara teritoriului țării noastre, în unul dintre statele europene. În plus, dacă până în prezent nu au cunoscut acest beneficiu, ei pot obține retroactiv aceste venituri, în termen de 1 până la 3 ani, în funcție de unele criterii.

Toți românii care lucrează în afară legal și au reședința pe teritoriul unei țări europene au acces la această alocație europeană, care de fapt e o prestație de tip familial. Are de fapt același regim ca și alocațiile din sistemul românesc. Se poate obține și retroactiv mergând pe un termen de 1 până la 3 ani. Bineînțeles, sunt mai multe criterii care se iau în calcul, a explicat Mihaela Nabăr, director executiv al World Vision.

Care sunt condițiile pentru a beneficia de această alocație europeană

Ceea ce au de făcut cetățenii români pentru a obține sumele aferente acestei alocații europene pentru copiii lor este să depună o cerere tip la una dintre instituțiile care se ocupă de acest serviciu în țara unde activează. Apoi, Agenția pentru Plăți și Inspecție Socială din țara respectivă va trimite către agenția din România un formular tipizat. Cetățenii români trebuie să completeze formularul E411, care poate fi descărcat de aici, după ce au consultat lista instituțiilor unde se poate depune cerere. Din păcate, Spania a renunțat în urmă cu un an de zile la aceste alocații, în timp ce în Italia, un alt stat cu numeroși lucrători români, acordă alocațiile numai părinților cu venituri anuale sub un anumit prag.

În acest moment, deși vorbim de milioane de români plecați în afară României pentru a lucra, cam 3% dintre cei de pe teritoriul Uniunii Europene obțin acest tip de alocație, ceea ce înseamnă că principala problemă în accesarea acestei alocații este lipsa de informare. Una dintre soluțiile la care ar trebui să ne uităm cu prioritate este aceea de a ne informa cetățenii. Noi, cei din instituțiile responsabile să o facem, și aici m-aș uită la agenția județeană pentru prestații sociale sau la agenția națională în curtea căreia se depune formularul E411 pentru obținerea alocației, a mai precizat Mihaela Nabăr.

coral