Polițiștii de imigrări au verificat peste 200 de societăți comerciale și au depistat 142 de străini care desfășurau activități lucrative fără forme legale sau se aflau în ședere ilegală.
Potrivit Inspectoratului General pentru Imigrări (IGI), activitatea de prevenire și combatere a muncii nedeclarate a cetățenilor străini reprezintă o prioritate, în vederea creșterii gradului de siguranță a cetățeanului, printr-un control permanent asupra respectării legislației în domeniul migrației.
Astfel, în cursul lunii aprilie, polițiștii de imigrări au organizat, la nivel național, acțiuni care s-au derulat șapte zile consecutiv, timp în care au fost efectuate 198 de controale la sediile și punctele de lucru ale unor societăți comerciale, care au angajați cetățeni străini, cu scopul de a constata modul în care sunt respectate prevederile legale atât de către angajatori, cât și de angajați.
În acest sens, s-a avut în vedere existența avizelor de muncă pentru fiecare cetățean străin angajat, modul în care firmele au încheiat contracte de muncă cu aceste persoane și legalitatea șederii pe teritoriul țării noastre a străinilor.
În cadrul activităților desfășurate, polițiștii au verificat peste 200 de societăți comerciale și au legitimat 321 de străini, dintre care 142 se aflau în situații ilegale. În urma verificărilor s-a stabilit că 57 dintre aceștia desfășurau activități lucrative fără forme legale, 15 nu aveau drept de ședere pe teritoriul României, 7 erau cu ședere ilegală și muncă nedeclarată, iar 63 se aflau în alte situații.
Față de neregulile constatate, în cazurile cetățenilor străini care se aflau în situații ilegale, polițiștii au emis 21 de decizii de returnare, 58 au fost îndepărtați direct la frontieră, iar pentru ceilalți au fost dispuse alte măsuri. Totodată, polițiștii au aplicat sancțiuni contravenționale cu avertisment și amenzi în valoare de peste 7.000 de lei, în conformitate cu prevederile OUG nr. 194/2002 privind regimul străinilor în România, republicată.
De asemenea, reprezentanții societăților comerciale la care au fost constatate nereguli au fost sancționați cu amenzi în valoare de 780.000 de lei, conform OG nr. 25 din 26 august 2014 privind încadrarea în muncă și detașarea străinilor pe teritoriul României. Acțiunile s-au desfășurat în cooperare cu inspectori din cadrul Inspectoratelor Teritoriale de Muncă și cu sprijinul altor lucrători din cadrul MAI.
La sfârșitul primului trimestru al anului curent, pe teritoriul României, se aflau aproape 12.000 de cetățeni străini care desfășoară activități lucrative în baza unui permis de ședere în scop de angajare/detașare, ceea ce reprezintă 17% din numărul străinilor din țara noastră. Cei mai mulți sunt din Vietnam, Turcia, China, Filipine, Nepal și Serbia.