Curtea Constituțională din Coreea de Sud a confirmat în unanimitate demiterea președintelui Yoon Suk Yeol, înlăturându-l definitiv de la putere, după ce a decretat legea marțială.

Cea mai înaltă instanță din Coreea de Sud l-a destituit din funcție pe președintele Yoon Suk Yeol, punând capăt lunilor de incertitudine și dispute juridice după ce acesta a declarat legea marțială în decembrie și a aruncat națiunea în turbulențe politice, potrivit CNN.

Curtea a decis că acțiunile lui Yoon au „încălcat principiile fundamentale ale statului de drept și guvernării democratice”.

„Yoon nu s-a mulțumit să decreteze legea marțială, ci a comis acte care au încălcat Constituția și legea, în special mobilizând forțele militare și de poliție pentru a împiedica Adunarea Națională să-și exercite autoritatea. Pronunțăm următoarea decizie, cu acordul unanim al tuturor judecătorilor: îl destituim pe președintele Yoon Suk Yeol”, a transmis Curtea Constituțională.

Această decizie înseamnă plecarea imediată de la putere a lui Yoon.  Fostul președinte se confruntă și cu un proces penal pentru „insurecție”, infracțiune pasibilă de pedeapsa cu moartea.

Cine sunt principalii candidați la alegerile prezidențiale din Coreea de Sud?

Coreea de Sud va organiza alegeri prezidențiale anticipate în termen de 60 de zile, după ce Curtea Constituțională l-a demis vineri, 4 aprilie 2025, în unanimitate pe președintele Yoon Suk Yeol.

În Coreea de Sud, președinții pot avea un singur mandat de cinci ani, iar recentele sondaje de opinie arată că liderul principalului partid de opoziție, Partidul Democrat, are un avans considerabil, deși se confruntă cu propriile sale provocări juridice.

Liderul Partidului Democrat este considerat de departe cel mai important candidat. Politicianul veteran a pierdut în fața lui Yoon în alegerile prezidențiale din 2022 cu cea mai mică marjă din istorie, scrie reuters.

Lider cu două cifre în unele sondaje recente, Lee se numără printre parlamentarii care s-au grăbit să ajungă la Adunarea Națională în noaptea în care Yoon a declarat legea marțială, la 3 decembrie, pentru a se asigura că parlamentul votează împotriva ordinului militar.

Lee, 61 de ani, și-a condus partidul la o victorie zdrobitoare în alegerile parlamentare de anul trecut și se bucură de un sprijin puternic din partea alegătorilor liberali.

Cu toate acestea, Lee are propriile sale bătălii în instanță. Deși o instanță a respins verdictul său de vinovăție privind acuzațiile de încălcare a legii electorale, el se confruntă cu mai multe procese pe teme care variază de la mită la acuzații legate de un scandal de dezvoltare imobiliară de 1 miliard de dolari.