Primarul PSD din Valea Ierii, Dorin Nap, a fost condamnat definitiv de Curtea de Apel Cluj la 2 ani și 11 luni de închisoare cu suspendare și amendă de 15.000 de lei. Sentința include interdicția de a ocupa funcții publice timp de 3 ani, ceea ce înseamnă că își va pierde mandatul de primar, iar în comună vor fi organizate alegeri anticipate. Decizia vine în urma unei anchete ce a dezvăluit activități ilegale în domeniul silvic, desfășurate în plină pandemie.

Curtea de Apel Cluj a decis

Curtea de Apel Cluj a pronunțat o decizie definitivă astăzi, prin care a majorat pedeapsa inițială de 2 ani de închisoare cu suspendare pentru primarul PSD din Valea Ierii, Dorin Nap. Judecătoria Turda stabilise anterior această sentință, dar acum Curtea de Apel Cluj a înăsprit sancțiunea la 2 ani și 11 luni de închisoare cu suspendare și o amendă de 15.000 de lei.

Detaliile sentinței

Decizia instanței include și măsuri suplimentare. Pe lângă pedeapsa cu suspendare, lui Nap i s-a interzis să fie ales în autoritățile publice, să ocupe funcții care implică exercițiul autorității de stat și să desfășoare activități de pădurar, pentru o perioadă de 3 ani. Aceasta înseamnă că Dorin Nap își va pierde mandatul de primar, în urma unui ordin ce urmează să fie emis de prefectul județului Cluj. ”…Pedeapsa finală de 2 ani şi 11 luni închisoare la care se adaugă în întregime pedeapsa amenzii de 15.000 lei. Menţine dispoziţiile din cuprinsul sentinţei penale atacate cu privire la suspendarea executării sub supraveghere a pedepsei închisorii rezultante de 2 ani şi 11 luni, precum şi cu privire la stabilirea termenului de supraveghere de 3 ani, a măsurilor de supraveghere şi a celorlalte obligaţii prevăzute de art. 93 Cod penal. În temeiul art. 45 alin. (3) lit. a) Cod penal, pedeapsa complementară a interzicerii drepturilor prevăzute de art. 66 alin. 1 lit. a), b) şi g) Cod penal, pe durata de 3 ani, se aplică alături de pedeapsa de 2 ani şi 11 luni închisoare, urmând a se executa potrivit art. 68 alin. 1 lit. b) C.pen, respectiv de la data pronunţării prezentei decizii.”, se arată în sentința instanței.

Contextul politic

Nap se afla în funcție pentru mandatul 2020-2024 și câștigase recent alegerile locale pentru mandatul 2024-2028. Cu toate acestea, având interdicția de a ocupa funcția de primar, vor fi necesare alegeri locale anticipate pentru funcția de primar. Până la organizarea acestor alegeri, mandatul va fi preluat de actualul viceprimar al comunei, Mariș Marius-Adrian (PSD).

Cum a ajuns Nap în această situație?

La 11 aprilie 2020, în timpul unei acțiuni a polițiștilor de prevenire a infracțiunilor silvice, Dorin Nap a fost implicat într-un caz de tăiere ilegală și furt de arbori. Dosarul său penal, întocmit de Parchetul de pe lângă Judecătoria Turda, includea acuzații de tăiere ilegală de arbori, furt de arbori și fals intelectual.

Modul de operare

Conform probelor, pe 10 aprilie 2020, Nap, în calitate de pădurar, a tăiat fără drept șapte arbori, pe care i-a vândut ulterior unui cumpărător, întocmind în fals documente care atestau proveniența legală a lemnului. Acest incident a avut loc în plină stare de urgență națională, din cauza pandemiei.

Declarația de avere

Din declarația sa de avere din 2020, Dorin Nap părea să fie „sărac și cinstit”, neavând proprietăți sau economii semnificative, cu un venit anual modest. Totuși, incidentul din aprilie 2020 a dezvăluit altfel de practici, prin care Nap a obținut venituri suplimentare neoficiale.

Sentința Curții de Apel Cluj aduce schimbări majore în administrația comunei Valea Ierii, marcând sfârșitul mandatului lui Dorin Nap și declanșând alegeri anticipate pentru funcția de primar.