Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) organizează joi, 11 mai 2023, de la ora 12.00, ceremonia de decernare a titlului Doctor Honoris Causa, profesorului american Richard McNally de la Universitatea Harvard.
Ceremonia de decernare a titlului Doctor Honoris Causa va fi organizată în Sala Aula Magna a Universității Babeş-Bolyai (str. M. Kogălniceanu nr.1).
Profesorul McNally este o personalitate de referință în psihologie și în știință, conducând programul clinic la Harvard University (din Departamentul de Psihologie) și fiind inclus în primii 1% cei mai citați oameni de știință în psihologie și psihiatrie (Highly Cited Researchers – WoS). Domeniile academice principale se referă la psihopatologie, mai ales la tulburări de anxietate și la practicile psihologice validate științific, abordate cu metodologii moderne (precum analiza de rețea). Profesorul McNally a fost implicat în elaborarea ghidurilor internaționale pentru diagnosticul tulburărilor psihice (DSM IV și DSM V), lucrarea sa din 2011, numită simplu: „What is mental illness?”, rămânând una de referință în domeniul tulburărilor psihice/sănătății mintale. Cercetările sale, adesea susținute de National Institute of Health, au astăzi implicații majore atât pentru redefinirea tulburărilor psihice/sănătății mintale (ex. ca rețea de simptome vs. categorie nosologică și/sau abordare dimensională), cât și pentru identificarea și eliminarea practicilor pseudoștiințifice din sănătatea mintală.
Rectorul UBB, prof. univ. dr. Daniel David declară că „Profesorul McNally este astăzi una dintre cele mai importante referințe internaționale (dacă nu cea mai importantă) în zona psihologiei clinice/psihopatologiei/sănătății mintale, un colaborator vechi al UBB și al psihologiei clujene (mai ales al psihologiei clinice/psihoterapiei), implicat direct în Institutul Internațional de Psihoterapie al UBB (parte din UBBMed). Aaron T. Beck și Albert Ellis – și formatorii/mentorii mei în domeniul psihologiei – au fost cei care au schimbat fața psihologiei/psihiatriei la mijlocul secolului XX prin paradigma cognitivă (iar apoi cognitiv-comportamentală), devenind în analizele de specialitate repetate unii dintre cei mai importanți psihologi/psihoterapeuți/psihopatologi ai secolului XX și ai domeniului. Profesorul McNally continuă paradigma cognitivă în domeniul clinic, dar o aduce la standardele și exigențele secolului XXI, cu dezvoltări științifice de frontieră și inovații disruptive, devenind astăzi personalitatea de referință în acest domeniu. Mă bucur că prin conferirea celei mai înalte distincții a UBB putem onora o astfel de personalitate academică internațională și putem astfel exprima aprecierea noastră pentru suportul dat UBB de-a lungul timpului.”