Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a anunţat că instituţia va sesiza Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) după atacurile cibernetice din spitalele din capitală, susţinând că au mai existat astfel de situaţii, iar într-un caz autorităţile au plătit 10.000 de euro pentru recuperarea datelor.

coral

"Este sigur că voi face plângere la DIICOT", a spus ministrul Sănătăţii, după atacul cibernetic din cinci clinici din capitală. Ministrul spune că situaţii similare au fost şi în trecut. "Ultimul exemplu este spitalul din Cluj, care a pierdut toate documentele referitoare la pacienţii aflaţi în spitale".

coral

Pintea spune că un astfel de atac duce la îngreunarea eliberării reţetelor, a internărilor şi externărilor.

"În 2017 a avut loc un atac informatic la un spital din Maramureş, Sighetu Marmației. S-au identificat hackerii respectivi, erau din altă ţară. S-a plătit suma de 10.000 de euro", a exemplificat Pintea, citată de MEDIAFAX.RO. 

Întrebată dacă există o cale legală de a plăti aceste sume, ministrul a spus: "Există modalităţi legale. S-a luat legătura cu Curtea de Conturi. 10.000 de euro sunt nimic faţă de datele stocate acolo".

Şi la acea dată reprezentanţii clinicii vizate au depus plângere la DIICOT. În prezent, există atacuri cibernetice în cinci unități medicale din capitală, unul dintre ele fiind Spitalul Victor Babeş, celelalte urmând să fie identificate.

coral