Preşedintele rus Vladimir Putin susține că victoria sa în alegeri va permite Rusiei să devină mai puternică şi mai eficientă. Putin a vorbit şi despre protestul „fără efect” faţă de el şi a adăugat că Rusia trebuie să îşi întărească armata, informează Reuters şi BBC.
Vorbind la sediul său de campanie, Putin a spus: „Prin fiecare voce, construim o voinţă comună a poporului Federaţiei Ruse”.
El le-a mulţumit cetăţenilor care au venit la secţiile de votare şi şi-a exprimat „recunoştinţa specială faţă de luptătorii de pe linia de contact”, referindu-se la linia întâi a războiului din Ucraina, potrivit News,ro.
„Indiferent cât de mult au încercat să ne sperie, să ne suprime voinţa, conştiinţa, nimeni nu a reuşit vreodată în istorie. Au eşuat acum şi vor eşua şi în viitor”, a adăugat Putin.
Vladimir Putin a declarat că Rusia trebuie să-şi întărească armata şi că va face tot ce-i stă în putinţă pentru a rezolva misiunile legate de ceea ce el a numit „operaţiunea militară specială” a Rusiei în Ucraina.
El a menţionat că protestul „prânz împotriva lui Putin”, în care ruşii au răspuns la apelul văduvei liderului opoziţiei decedat Alexei Navalnîi de a merge la vot la prânz, nu a avut niciun efect. Cei care şi-au stricat buletinele de vot ar trebui să fie urmăriţi în justiţie, a spus preşedintele rus.
Spunând că moartea lui Navalnîi a fost tristă, Putin a precizat că politicianul de opoziţie nu ar fi trebuit să se întoarcă în Rusia din Germania. Putin a declarat că înainte de moartea lui Navalnîi, Rusia a fost de acord cu un schimb de prizonieri.
Alegerile din Rusia au fost descrise ca fiind nici libere, nici corecte de către unii dintre liderii planetei. Fostul şef al KGB, care se află la putere din 1999, Putin va conduce ţara pentru un al cincilea mandat.
Dar rezultatele de duminică nu reprezintă o surpriză, deoarece orice opoziţie credibilă faţă de Vladimir Putin este fie în închisoare, fie în exil, fie moartă.
Vladimir Putin se află deja la putere de 24 de ani, într-un fel sau altul, iar acum este pe cale să rămână la putere pentru încă şase ani.
În timp ce se îndreaptă spre un al cincilea mandat, el a fost deja 20 de ani preşedinte şi patru ca prim-ministru, când oricum era considerat în general ca fiind la cârmă.
La 71 de ani, el a condus deja Rusia mai mult timp decât orice alt lider de după dictatorul sovietic Iosif Stalin, care a fost la putere timp de aproape 31 de ani.
Constituţia Rusiei a fost modificată în 2020, mărind mandatul prezidenţial de la patru la şase ani şi oferindu-i lui Putin posibilitatea de a candida din nou, prin anularea mandatelor sale anterioare.
Teoretic, el ar putea să candideze pentru un al şaselea mandat şi să continue până în 2036, ceea ce i-ar da o perioadă mai lungă la putere decât Ecaterina cea Mare în secolul al XVIII-lea.