Exploziile de la Crevedia au creat haos și au îngrijorat o țară întregă. Până în acest moment au fost raportate două decese și peste 50 de persoane au suferit arsuri. În raportul preliminar al M.A.I reiese că intervenția fizică asupra incendiului provocat de explozia stațiilor GPL s-a produs la o oră distanță de la producerea primei explozii.

Din informațiile obținute de massmedia, în locul unde a avut loc explozia se efectua o operațiune de încarcare a cisternelor de gaz, iar deflagrația a fost provocată de neatenția unui angajat care se ocupa de manevrarea furtunelor.

Unul dintre furtunuri a cedat și l-a prins pe angajatul stației de GPL cu țigara aprinsă în mână.

”I. Descrierea evenimentului

În data de 26.08.2023, în jurul orelor 18:48, în incinta unui operator economic unde se aflau 3 cisterne de transport GPL, s-a produs o explozie urmată de incendiu.

Arderea s-a manifestat cu flacără violentă şi degajare mare de fum la 3 cisterne de transport GPL, autovehiculele din incintă şi imobile alăturate

Ulterior în jurul orelor 20:56, respectiv 21:46 s-au produs alte 2 explozii în aceiași incintă care au determinat propagarea incendiului la mai multe imobile.

Din datele preliminare obținute, obiectivul nu mai deţinea autorizație de securitate la incendiu din data de 30.07.2020 şi are închisă activitatea de la data de 14.10.2020. Pe timpul unui control de prevenire desfăşurat în anul 2020 la acest obiectiv, s-a constatat utilizarea unei pompe de transvazare a gazului petrolier lichefiat neomologată.

Din primele informații la momentul producerii evenimentului pe amplasament s-au desfăşurat operațiuni de transvazare neautorizate.

II. Măsuri aplicate în gestionarea evenimentului

– la nivel central:

– informarea primului-ministru şi conducerii M.A.I.

– constituirea unei celule de criză la nivelul MAI pentru coordonarea acţiunilor; • monitorizarea şi coordonarea situaţiei din teren prin structura de specialitate a Departamentului pentru Situații de Urgență, care este în permanentă legătură cu celelalte instituții reprezentate în Comitetul Național pentru Situații de Urgență; – la nivel local:

– începând cu ora 19:52 la locul evenimentului au fost alocate următoarele resurse: ISU BIF – 14 ASAS, 1 Autospeciala cu roboți, 1ASPA, 1 autoscară, 2 PMA, 7 SMURD B2, 4 UTIM, 1 descarcerare, 1 CBRN, 1 PCM.

ISU DB 6 ASAS, 1 ATPVM, 11 EPA, 2 PMA, 1 microbuz;

– ISU PH – 3 ASAS;

– IGAV-1 elicopter SMURD;

IGPR – 29 de polițiști;

IGJR – 30 de Jandarmi;

SAJ DB-9 echipaje.

operative;

– deplasarea la fața locului a autorităților administrației publice locale, reprezentanţi – creşterea capacității operaționale la Nivel IV Alertă Roşie la nivelul – activarea Planului roşu de intervenție (19:39) la nivelul ISU DB şi a Inspectoratului pentru Situații de Urgență Dâmboviţa şi Nivel III Alertă Portocalie la Inspectoratul pentru Situații de Urgenţă Bucureşti-Ilfov; • în urma analizei situației, conducerea intervenției este asigurată de Şeful DSU, inspectorul şef al ISU BIF şi prim-adjunctul inspectorului şef al ISU DB;

de la ITM, Garda de mediu;

a fost emis mesaj Ro-Alert pentru avertizarea populaţiei;

aer comprimat, precum şi pentru înlocuirea/rotirea personalului la locul au fost dispuse măsuri pentru suplimentarea cu rezervă de spumogen şi butelii cu

intervenţie;

intervenţie şi au fost evacuați preventiv aproximativ 3.000 locuitori;

a fost stabilit un perimetru de siguranță de aproximativ 800 metri faţă de locul

– activarea mecanismului de protecție civilă al Uniunii Europene

III. Concluzii

1. pe timpul intervenției s-au înregistrat 55 victime, astfel:

ca urmare a primei explozii s-au înregistrat 8 victime:

1 persoană decedată

7 persoane rănite, 3 cu arsuri transportate la Spitalul Clinic de Urgenţă Bucureşti, 4 cu arsuri transportate la Spitalul Bagdasar-Arseni; – ca urmare a celei de a doua explozii s-au înregistrat 47 victime: 3 persoane rănite la UPU Târgovişte

44 la spitale din municipiul Bucureşti, cu arsuri şi traumatisme; Din totalul victimelor, 43 cadre din rândul forțelor de intervenție (dintre care 39 pompieri, 2 poliţişti şi 2 jandarmi)..

2. La ora 01.30 51 de persoane sunt încă internate în diverse secții ale unităților sanitare, 10 dintre acestea fiind intubate;

3. Sunt în curs de desfășurare operațiuni pentru identificarea unor capacităţi de tratament în străinătate şi transferul pacienţilor”, se arată în raportul preliminar al M.A.I.

Marcel Ciolacu, toleranță zero pentru vinovații accidentului de la Crevedia

Premierul Marcel Ciolacu a fost în Centrul de comandă instituit la Ministerul de Interne, apoi la spital pentru a vedea starea răniților și discuții apoi cu aparținătorii lor. Pe tot parcursul evenimentelor el a ținut legătura cu ministrul de Interne și șeful operativ al MAI, cu șeful DSU, cu MApN și cu Ministerul Sănătății.

”Cine se va face vinovat o să suporte rigorile legii, indiference despre cine vorbim în acest moment.

Eu am prins accidentul de la Mihăilești, iar astăzi dacă nu se făcea acel cordon și se lăsa accesul oamenilor cum a fost atunci la Mihăilești, astăzi vorbeam despre o situație de nedescris. Cine a organizat perimetrul acolo a făcut un lucru extraordinar și a salavat vieți”, a declarat Marcel Ciolacu la ieșirea din sediul M.A.I.

Chestorul Bogdan Despescu, secretar de stat în MAI, a anunțat măsurile care au fost dispuse la nivelul Poliției Române pentru a ajunta ancheta penală în cazul exploziilor de la Crevedia, Dâmbovița.

„În timpul anchetei penale, Poliția Română va sprijini cu echipe din cadrul Direcției de Investigații Criminale și Institutului Național de Criminalistică. Sunt alocate resurse suplimentare de la nivel central pentru a ajuta procurorii în această anchetă”, a spus Bogdan Despescu.

Ca urmare a primei deflagrații au fost 8 victime, dintre care o persoană decedată și 7 persoane rănite: 3 cu arsuri au fost transportate la Spitalul Clinic de Urgență București și 4 cu arsuri la Spitalul Bagdasar-Arseni.

În urma celei de a doua explozii s-au înregistrat 50 victime, dintre care 3 persoane rănite au fost transportate la UPU Târgoviște, iar 47 la spitale din București, cu arsuri și traumatisme.

Din totalul victimelor, 43 sunt din rândul forțelor de intervenție (39 pompieri, 2 polițiști și 2 jandarmi).

În această dimineață, zeci de criminaliști și specialiști ai Poliției, împreună cu procurori vor începe o anchetă la fața locului pentru a stabili de la ce a pornit tot dezastrul.

Parchetul General a preluat ancheta privind Exploziile de la Crevedia

Secţia de urmărire penală şi criminalistică a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a preluat ancheta în cazul exploziilor de la o staţie GPL din Crevedia, fiind făcute cercetări in rem pentru distrugere din culpă care a avut ca urmare un dezastru.

Biroul de informare şi relaţii publice din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PÎCCJ) a anunţat, duminică dimineaţa, că Secţia de urmărire penală şi criminalistică din cadrul PÎCCJ a preluat dosarul având ca obiect explozia care a avut loc în localitatea Crevedia, judeţul Dâmboviţa, în cursul zilei de 26 august 2023.

”În cauză se efectuează cercetări in rem sub aspectul săvârşirii infracţiunii de distrugere din culpă care a avut ca urmare un dezastru ( art. 255 alin 1 şi 2 din Codul Penal). A fost începută cercetarea la faţa locului, aceasta fiind coordonată de către procurorul de caz din cadrul PÎCCJ. Au fost cooptaţi ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul IGPR, specialişti din cadrul Institutului Naţional de Criminalistică din cadrul IGPR, experţi de la Institutul Naţional de Expertize Criminalistice din cadrul Ministerului Justiţiei, specialişti de la INSEMEX Petroşani, inspectori de inspecţia muncii, ofiţeri din cadrul IPJ Dâmboviţa”, a precizat sursa citată.

Primii pacienți care au plecat în străinătate fac parte din echipele de intervenție

Primii doi pacienți care beneficiază de Mecanismul European de Protecție Civilă sunt cei doi pompieri internați la Spitalul de Urgență Floreasca. Ei au fost transportați la Spitalul militar din Bruxelles cu o aeronavă MApN, care decolează la ora 03.00.

În afara celor doi pompieri care vor pleca la Bruxelles, încă doi vor fi transportați de la Bagdazar Arseni la o clinică din Milano în jurul orei 04:30.

Primii doi pacienți care beneficiază de Mecanismul European de Protecție Civilă sunt cei doi pompieri internați în prezent la Spitalul de Urgență Floreasca.

Fiecare are arsuri pe aproximativ 50-60% din suprafața corpului.

Ei vor fi primiți la tratament la Spitalul militar din Bruxelles.

„O misiune cu o aeronavă C-27J Spartan a Forțelor Aeriene Române este organizată în această noapte, pentru transportul unor pacienți grav răniți în explozia de la Crevedia, la solicitarea Departamentului pentru Situații de Urgențã.

Îmbarcarea primilor pacienți în aeronava MApN este estimată pentru ora 03.00-03.30. Monitorizarea pacienților pe timpul zborului va fi realizatã de personal medical din cadrul SMURD și al Bazei 90 Transport Aerian”, transmite MApN.