O proporție mai ridicată a străinilor în ansamblul populației din Germania nu conduce în mod obligatoriu la o rată crescută a infracționalității, indică un studiu publicat marți de Institutul Ifo (Institutul Leibniz de cercetări economice din cadrul Universității Munchen) cu cinci zile înaintea alegerilor parlamentare din această țară, notează DPA, citată de Agerpres.
Într-o analiză a datelor statistice ale poliției pentru perioada 2018-2023, Institutul Ifo a ajuns la concluzia că „nu există nicio corelație între proporția în creștere a străinilor într-un district și rata infracționalității locale”, a explicat cercetătorul Jean-Victor Alipour.
Acesta a adăugat că această concluzie se aplică și în cazul refugiaților.
Chestiunile privind imigrația și securitatea au dominat campania electorală dinaintea alegerilor legislative din 23 februarie din Germania, în special după o serie de incidente violente în ultimele săptămâni.
Sondajele de opinie arată că blocul conservator, format din Uniunea Creștin-Democrată (CDU) și aliatul său bavarez Uniunea Creștin-Socială (CSU), se află pe prima poziție în intențiile de vot ale electoratului german, fiind urmat de partidul Alternativa pentru Germania (AfD).
În urmă cu cinci zile, un afgan în vârstă de 24 de ani a intrat cu automobilul pe care îl conducea în participanții la o demonstrație în Munchen, omorând două persoane și rănind alte câteva zeci. Procuroarea-șefă din Munchen, Gabriele Tilmann, a declarat că aparent este vorba despre o motivație islamistă.
În analiza sa, Institutul Ifo a luat în calcul faptul că străinii apar în statisticile privind infracționalitatea mai frecvent decât ar corespunde cu proporția lor în populația totală a Germaniei. Explicația acestei realități este aceea că este mai probabil ca migranții să se deplaseze către centre urbane cu o rată structurală mai mare a criminalității, chiar și în rândul germanilor.