coral

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a emis anul trecut 1.014 hotărâri, cu 13% mai puţine faţă de 2022, în timp ce 68.450 de dosare erau în aşteptare, faţă de cele 74.650 de la sfârşitul anului 2022, a declarat joi preşedinta CEDO, Síofra O’Leary, potrivit agenţiei EFE, citate de Agerpres.

CEDO - Curtea Europeană a Drepturlor Omului FOTO Shutterstock

CEDO – Curtea Europeană a Drepturlor Omului FOTO Shutterstock

Într-un discurs ce a avut loc la sediul CEDO, în  Strasbourg, Síofra O’Leary a precizat că 75% din cererile în curs de soluționare se referă la aceleași cinci state ca în 2022, și anume Turcia (23 400 de cereri), Federația Rusă (12.450), Ucraina (8.750), România (4.150) și Italia (2.750).

Cele mai multe plângeri ce vin de la un stat membru al Uniunii Europene vin din țara noastră, respectiv 4171.

În cazul Turciei, 96% din cele 23.400 de plângeri sunt legate de consecinţele tentativei de lovitură de stat din 2016 împotriva preşedintelui Recep Tayyip Erdogan, conform sursei citate.

În schimb, Rusia a fost exclusă din Consiliul Europei în martie 2022, după lansarea invaziei asupra Ucrainei, prin urmare nu mai cooperează cu CEDO. Însă, tratatul prevede că o ţară care părăseşte Consiliul Europei este în continuare obligată să aplice hotărârile CEDO date în cazurile înaintate acestei instanţe într-un termen de şase luni de când a încetat statutul de membru al respectivei ţări. Astfel, în cazul Rusiei, CEDO rămâne competentă pentru cazurile de încălcare a drepturilor omului ce i-au fost sesizate până în septembrie 2022.

CEDO analizează plângerile de încălcări ale drepturilor omului din statele membre ale Consiliului European.

Număr cereri de soluționare la CEDO, în 2023- foto Raportul Anual CEDO

Număr cereri de soluționare la CEDO, în 2023- foto Raportul Anual CEDO

Potrivit Raportului pe anul 2023, România este în topul țărilor sancționate de instanța de la Strasbourg. Statul român a pierdut procesele intentate de proprii cetățeni. În anul 2022, România a fost a patra în rândul țărilor condamnate la CEDO, după Rusia, Turcia și Ucraina.

Și anul acesta, țările în cazul cărora CEDO a luat cele mai multe hotărâri sunt Rusia, Ucraina, Turcia și România.

CEDO a luat 74 de hotărâri în cazul țării noastre, iar în 58 de cazuri au găsit cel puțin o încălcare a drepturilor omului, în timp ce în 7 dosare nu au fost găsite încălcări.

 

coral

coral