Premierul Nicolae Ciucă a declarat joi, la Oradea, la inaugurarea lucrărilor la fabrica Nokian Tyres, prima fabrică de producere a anvelopelor cu emisii zero de CO2 din lume, că ţara noastră are nevoie de proiecte de anvergură care să aibă o contribuţie substanţială la dezvoltarea economiei.

„Este o investiţie de peste 600 de milioane (de euro, n.r.), dar din această investiţie, ajutorul de stat este unul consistent, de aproximativ 100 de milioane (de euro, n.r.). Ca atare, este, din punctul meu de vedere, un model de a înţelege modul în care ne putem sprijini reciproc pe proiecte de anvergură. Avem nevoie de proiecte de anvergură care să aibă o contribuţie substanţială la dezvoltarea economiei noastre”, a spus premierul Nicolae Ciucă, scrie Agerpres.

Şeful Guvernului a subliniat că România avea nevoie de această investiţie, în contextul în care este şi producător de autovehicule.

„România avea nevoie de această investiţie. România avea nevoie să producă mai multe anvelope, ţinând cont că în România anul trecut s-au produs peste 500.000 de unităţi, mă refer la autovehicule, prin cele două companii care, de asemenea, produc autoturisme în România. Practic, ţara noastră s-a clasat la sfârşitul anului trecut pe locul şase în Europa în rândul producătorilor de autovehicule. Discutăm, practic, de o complementaritate între un sector cheie al economiei româneşti, producţia de autovehicule şi industria de automotive”, a afirmat Nicolae Ciucă.

El a adăugat că investiţia de la Oradea poate crea oportunităţi de dezvoltare a altor activităţi conexe producţiei de anvelope.

 

„Am înţeles că în 2024 vom avea primele anvelope produse la Oradea. Practic, pentru Oradea va însemna un loc important pe harta producţiei de automotive în Europa şi în lume, va însemna mai multe locuri de muncă, va însemna mai mulţi bani la bugetul local şi va însemna mai mulţi bani la bugetul de stat. Din punctul meu de vedere, este o investiţie, este un demers care va asigura o parte de beneficiu pentru toţi actorii implicaţi în acest proiect (…) Important (este, n.r.) să vedem această investiţie pe termen lung şi oportunităţile prin care putem să dezvoltăm colaborarea şi să vedem cum pe orizontală putem să aliniem şi alte activităţi conexe la nivelul producţiei de anvelope în ţara noastră”, a mai spus şeful Guvernului.

Fabrica Nokian va fi construită, începând chiar de săptămâna viitoare, pe amplasamentul fostului CET II, din strada Ogorului nr. 36, pe un teren privat, cumpărat de companie, cu o suprafaţă de circa 50 de hectare. Cele 650 de milioane de euro vor fi investite în clădiri şi echipamente.

Potrivit directoarei Agenţiei de Dezvoltare Locală Oradea (ADLO), Alina Silaghi, autorizaţia de construire este emisă pentru 24 de luni, astfel încât primele cauciucuri „made in Oradea” să ajungă pe piaţă deja de la finalul anului 2024. Investiţia va genera în jur de 500 noi locuri de muncă, personalul angajat urmând să fie pregătit în fabrică.

Premierul Nicolae Ciucă a efectuat în Bihor şi o vizită pe şantierul drumului de legătură dintre Autostrada A3 (Biharia) şi Centura Oradea (Sântandrei).

Ajutorul de stat acordat acestui investitor a fost acordat, în luna ianuarie a acestui an, sub formă de grant cu o valoare de 99,55 milioane euro, pe o perioadă de 5 ani, între 2023 şi 2028. „Aceste sume de bani vor asigura finanţarea costurilor legate de înfiinţarea fabricii, dar şi pentru a aborda deficitul de finanţare aferent acestei investiţii”, a precizat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, la momentul aprobării ajutorului.

* Ca răspuns la invadarea Ucrainei, Nokian Tyres a decis anul trecut să se retragă din Rusia. La scurt timp după ce a anunţat că va pleca din Rusia, Nokian Tyres a precizat că va investi 650 de milioane de euro pentru a construi în România, la Oradea, o nouă fabrică de anvelope pentru autoturisme. Viitoarea fabrică va avea capacitatea de a produce şase milioane de anvelope pe an, iar primele anvelope ar urma să iasă de pe liniile de fabricaţie în a doua jumătate a lui 2024, în timp ce producţia în regim comercial este aşteptată să demareze la începutul lui 2025. Grupul finalndez, care are deja fabrici în Finlanda şi SUA, a arătat că aceasta va fi prima uzină de anvelope cu emisii zero de CO2.

coral

Ambasadorul Finlandei în România: Fabrica de anvelope Nokian de la Oradea, un mesaj către alţi investitori

Ambasadorul Finlandei în România, doamna Marjut Akola, a declarat joi, la Oradea, cu ocazia inaugurării lucrărilor la fabrica Nokian Tyres de anvelope cu emisii zero de bioxid de carbon, că această investiţie de 650 de milioane de euro este un mesaj important şi către alţi investitorii finlandezi şi străini să investească în România.

„Aş vrea să felicit decizia Nokian Tyres pentru că a ales această locaţie, fabrica de la Oradea fiind o contribuţie excelentă pentru relaţiile comerciale bilaterale. Această investiţie de la Oradea trimite un mesaj important către investitorii străini, pentru că Oradea este un mediu de afaceri favorabil şi va încuraja şi alte companii din Finlanda să investească în România şi să aibă mai multe relaţii comerciale cu România. Ieri am avut un eveniment la Camera de Comerţ a României unde s-a arătat că sustenabilitatea este în centrul gândirii economice finlandeze. Eu sunt foarte mândră că Nokian Tyres a decis să aibă un plan măreţ şi să ridice această fabrică de anvelope cu emisii zero de bioxid de carbon, prima din lume. Acest exemplu ar trebui urmat de multe companii din România. Vreau să felicit conducerea companiei Nokian Tyres pentru această decizie vizionară în beneficiul României, Europei şi evident al Finlandei”, a declarat Marjut Akola, în cuvântul său din cadrul ceremoniei de inaugurare.

Ea a menţionat faptul că este o zi importantă pentru Europa şi una deosebită pentru relaţiile excelente dintre Finlanda şi România.

„Am avut preşedinţia europeană în 2020. Avem obiective şi principii comune, avem relaţii bune şi în ce priveşte NATO şi adâncim relaţiile politico-economice. De asemenea, aş vrea să mulţumesc României din nou pentru sprijinul acordat ca membri ai NATO. Relaţiile s-au îmbunătăţit în ultimii ani, însă există potenţial de care încă nu am beneficiat”, a spus doamna ambasador al Finlandei.

La festivitatea de inaugurare au vorbit CEO-ul companiei finlandeze, Jukka Moisio, prim-ministrul României, Nicolae Ciucă, preşedintele Consiliului de Administraţie Nokian Tyres – Jukka Hienonen, ambasadorul Finlandei în România, Marjut Akola, preşedintele CJ Bihor, Ilie Bolojan. La eveniment au participat şi alte oficialităţi – ministrul de Interne, Lucian Bode, ministrul Energiei, Virgil Popescu, cel al Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Sebastian Burduja, secretari de stat, consilieri şi reprezentanţi ai Nokian.

Reprezentanţii companiei au evidenţiat rolul strategic al acestei investiţii pe plan mondial, fiind prima fabrică cu emisii zero de bioxid de carbon din lume, ce va produce 6 milioane de anvelope premium pe an, all seasons, pentru Europa Centrală, cu tehnologii automatizate, soluţii digitale şi angajaţi super calificaţi.

„Astăzi facem istorie! Ne-am angajat să fim lideri în sustenabilitate, activitatea noastră fiind susţinută de cultura şi valorile noastre, un exemplu foarte bun fiind siguranţa la locul de muncă, la un nivel foarte ridicat”, a spus CEO-ul Jukka Moisio.

Moisio a mai afirmat că, având competenţa ştiinţifică a unui centru de inovare şi cercetare, vor fi introduse materiale reciclate în anvelope, având în vedere că un obiectiv prevede ca până în 2030 un procent de 50% din materiile prime din cauciucuri să fie regenerabile sau reciclate.

Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Bihor, Ilie Bolojan a afirmat că Oradea devine prin această investiţie un pol industrial competitiv, prin transfer de noi tehnologii, competenţă şi exigenţă, fiind asigurate şi dezvoltare pentru conectivitatea oraşului, sute de locuri de muncă şi alte oportunităţi.

„Noi, ca autorităţi locale, avem un respect pentru toţi cei care lucrează în companiile din parcurile industriale, în oraş şi judeţ, pentru toţi cei care investesc la noi, pentru că ei duc pe umerii lor comunitatea, asigurând oportunităţi pentru locuitori, impozite şi servicii publice bune”, a spus Bolojan.

Oficialii participanţi la eveniment au pus simbolic câte un hârleţ cu nisip la fundaţia viitoarei fabrici, în care a fost îngropată o „capsulă a timpului” conţinând în ea mai multe obiecte cu valoare de simbol: o cărămidă din prima fabrică Nokian Tyres din Finlanda, un eşantion dintr-o anvelopă de iarnă, un cod QR ce duce spre site-ul companiei, seminţe de flori reprezentând respectul pentru natură şi angajamentul pentru sustenabilitate, o monedă de 1 euro şi 1 leu românesc, un tricou Nokian, o poză cu un peisaj de iarnă din Finlanda şi una a terenului pe care se contruieşte fabrica, precum şi trei ziare locale.