coral

Primul festival de după începerea pandemiei, EC_Special by Electric Castle, a adunat timp de 10 zile peste 186,000 de participanți. Au fost 15,000 de ore de muzică susținute de 250 de trupe dintre cele mai apreciate la nivel național și internațional, în peste 20 de locuri din Cluj-Napoca și de pe domeniul Castelului Banffy din Bonțida.

Oferta culturală EC_Special a inclus 10 lucrări fascinante de artă new media, instalații care au fost vizitate de peste 2,000 de persoane. În plus, la conferințele EC_Talks, pe teme ca sănătatea mintală după pandemie, educație sexuală și sustenabilitate, au participat peste 500 de persoane.

Evenimentul de anul acesta a marcat și o premieră: pentru prima dată, o trupă din România a adunat în fața scenei mai mulți participanți decât o trupă străină prezentă la festival. S-a întâmplat la show-ul Subcarpați, în seara de joi, 12 august, la scena din Piața Unirii din Cluj-Napoca.

Directorul Electric Castle, Mihai Păun: „A fost un exercițiu de încredere colectivă în care reînvățăm să fim noi”

Pregătirile pentru EC_Special au început în urmă cu doar două luni, atunci când măsurile anunțate de autorități au permis organizarea de evenimente mari în aer liber. Încă de la început, organizatorii și-au asumat că ediția din acest an va avea o formă specială, sub forma unui experiment, cu mai multe evenimente în zeci de spații, pentru evitarea aglomerației.

„Cred că a fost esențial să organizăm anul acesta festivalul; a fost esențial pentru participanți, dar și pentru noi, ca echipă. Am revenit toți la viața și la lucrurile pe care iubim să le facem ca oameni și care ne fac oameni. A fost un exercițiu de încredere colectivă în care reînvățăm să fim noi. Suntem back to life!”, a declarat directorul festivalului, Mihai Păun.

Participanții și artiștii s-au bucurat la maximum de fiecare concert și eveniment, iar mulți dintre cei care au venit ca participanți, invitați sau colaboratori au declarat că aveau nevoie de un astfel de festival acum, care vine ca o gură de aer proaspăt, după izolarea și restricțiile din ultimul an și jumătate.

Prof. Dr. Daniel David a afirmat la conferințele organizate la EC_Special, că revenirea la concerte și la evenimente ajută starea psihică a oamenilor după pandemie.

„Cred că ajută atât ca efect psihologic asupra stării de bine, cât și ca model de (auto)control în pandemie, și anume că pot participa la festival doar cei vaccinați, trecuți prin boală sau testați. Un asemenea model vreau să implementez și la universitate, model care există deja la marile universității ale lumii (ex. Universitatea Harvard). Voi, organizatorii, ați găsit spații suficiente chiar în aer liber, totuși, ați pus aceste condiții de bun simț. Așadar, da, ajută și ca model de sănătate, și ca model de control al pandemiei”, a spus prof. univ. dr. Daniel David, psiholog și rectorul UBB Cluj.

Artista Valeria Stoica: „Oamenii erau însetați să asculte live”

Ediția specială a Electric Castle a fost gândită și ca o scenă solidară oferită artiștilor români, care s-au numărat printre categoriile profesionale cele mai afectate de pandemie. Mai mult de jumătate din line-up-ul ediției speciale a fost format din grupuri și interpreți români.

Solistul trupei Vița de Vie, Adi Despot, a împărtășit cu participanții cum a fost pentru el ultimul an și jumătate: „Pandemia a fost îngrozitoare, depersonalizantă. Nu mai vreau să iau pauză. Trebuie să găsim soluții, nu restricții”, a afirmat Despot.

Artista Valeria Stoica, originară din Republica Moldova, a recunoscut că s-a gândit chiar să renunțe la muzică. „M-am întors în pandemie acasă, în Moldova. După o săptămână petrecută în Nisporeni, simțeam că dacă mai rămân, nu mă mai întorc și mă las și de muzică. Simțeam că trebuie să mă întorc. Oamenii erau însetați să asculte live”, a afirmat ea.

Și artiștii străini au împărtășit că au ținut neapărat să vină pe scena EC după un an și jumătate de pauză. Unul dintre cei mai așteptați artiști, DJ Marky, a călătorit peste 25 de ore și a fost nevoit să petreacă 10 zile în carantină în Mexic ca să-și poată întâlni publicul la EC_Special.

Care au fost cele mai așteptate concerte

La Cluj, cele mai populare concerte, care au strâns în jur de 5,000 de participanți, au fost cele ale lui Asaf Avidan, Aurora și Irina Rimes din Piața Unirii, iar la Bonțida au făcut senzație zeci de artiști printre care HVOB, Sigma, Ben Bohmer și DJ Marky.
 

Pe Cetățuie, scenele de la Turnul Parașutiștilor și de pe Terasa Belvedere au fost locurile preferate de petrecere și dans, iar cel mai popular DJ act a fost al lui Acid Pauli.

În total, la ediția specială din acest an au participat 186,000 de persoane. Cel mai tânăr participant, adus de părinții lui, are 2 luni, iar cel mai vârstnic, 81 de ani.

La festival, 70% din materia primă folosită la prepararea mâncării a provenit din Transilvania, cel mai consumat fel de mâncare la Cluj fiind tacos, iar la Bonțida – burgerul. La capitolul băuturi, preferata participanților a fost, de departe, berea.

Electric Castle a creat cel mai sigur mediu pentru a te bucura de muzica live

În ceea ce privește siguranța, accesul a fost posibil doar pentru cei care puteau demonstra că au fost vaccinați anul acesta anti-Covid, că au trecut prin boală (printr-un document emis cu 15-180 de zile înainte) sau dacă puteau prezenta un test negativ antigen (nu mai vechi de 24 de ore) sau PCR (nu mai vechi de 72 de ore).

Cei mai mulți participanți, peste jumătate, erau vaccinați, iar restul au prezentat dovada rezultatului negativ sau a trecerii prin boală.

În plus, peste 3,650 de persoane au fost testate gratuit, până vineri, în rețeaua Medlife, în clinicile din Cluj și în punctele mobile amplasate înainte de intrarea în spațiul de la festival. Potrivit datelor obținute de la Direcția de Sănătate Publică din Cluj, dintre cei testați în punctele mobile amplasate înaintea zonei de acces în festival, patru persoane au fost depistate pozitiv și au fost trimise în carantină, în timp ce restul au avut un test negativ și au putut participa la concerte.

Promisiunea pentru anul viitor: EC 2022 cu Twenty-One Pilots, Gorillaz și Deftones

Organizatorii Electric Castle au anunțat deja primii 3 headlineri ai ediției de anul viitor: Twenty-One Pilots, Gorillaz și Deftones.

O ediție limitată a abonamentelor pentru 2022 e deja disponibilă și acestea pot fi cumpărate până în 18 august 2021. Detalii despre festival sunt disponibile pe www.electriccastle.ro.

coral

coral