Zahărul este peste tot. De la bomboane și sucuri, până la sosuri, pâine și așa zise gustări „sănătoase”. Consumul excesiv poate duce la probleme grave de sănătate, inclusiv creșterea în greutate, oboseală și chiar boli cronice, avertizează medicii.
Potrivit specialiștilor, există mai multe semnale de avertizare pe care corpul tău ți le dă atunci când mănânci prea mult zahăr.
Dr. Eric Berg a împărtășit recent șapte semne surprinzătoare care ar putea indica faptul că consumați „prea mult” zahăr. Unele dintre semne includ urinarea frecventă, vederea încețoșată și setea.
1. Urinare frecventă
Atunci când mănânci zahăr în exces, în special zahăr rafinat sau adăugat, corpul tău încearcă să îl elimine prin urină. Acest lucru îți forțează rinichii să lucreze peste program, trăgând mai multă apă din corpul tău pentru a ajuta la eliminarea zahărului. Ca urmare, este posibil să vă simțiți nevoia să urinați mai des decât de obicei.
„Organismul încearcă să scape de glucoză pentru că o vede ca pe o otravă” dezvăluie Dr. Eric Berg, potrivit shefinds.
2. Setea
Atunci când există prea mult zahăr în fluxul sanguin, corpul tău încearcă să îl elimine prin urină, ceea ce duce la urinare frecventă. Pe măsură ce pierzi mai multe lichide în acest fel, corpul tău devine deshidratat, declanșând un răspuns natural: setea.
„Acesta este modul în care corpul tău încearcă să restabilească echilibrul și să rămână hidratat. Vei fi mai însetat decât de obicei”, susține dr. Berg.
3. Nevoia de o gustare între mese
Nevoia de o gustare între mese, mai ales dacă vă simțiți tremurând, iritabil sau flămând imediat după ce ați mâncat, poate fi un semn că ați consumat prea mult zahăr. Alimentele bogate în zahăr determină o creștere rapidă a glicemiei, urmată de o scădere bruscă.
„Această scădere a nivelului de zahăr din sânge vă poate face să vă simțiți epuizat și să tânjiți după o altă soluție rapidă, de obicei sub formă de mai mult zahăr sau carbohidrați rafinați”, susține medicul.
4. Vedere încețoșată
Vederea încețoșată poate fi un semn al consumului prea mare de zahăr, deoarece nivelul ridicat al zahărului din sânge afectează echilibrul fluidelor din ochi. Atunci când există un exces de glucoză în sânge, aceasta poate determina lentilele ochilor să se umfle sau să-și schimbe forma, făcând mai dificilă focalizarea clară.
„Lichidul se scurge de fapt din vasul de sânge în lentila ochiului, iar acest lucru vă face să fiți puțin încețoșat”, afirmă Dr. Berg.
5. Ușor iritat
Atunci când mâncați multe alimente zaharoase, aceasta provoacă o creștere rapidă a glicemiei, urmată de o cădere rapidă. Această cădere te poate face să te simți obosit, anxios sau iritabil.
Dr. Berg spune că „veți fi mult mai calmi și mai bine atunci când mâncați legume și fructe”, în loc de o gustare încărcată cu zahăr.
6. Senzația de oboseală
În timp ce zahărul vă oferă o explozie rapidă de energie, aceasta este de obicei urmată de o cădere bruscă ce vă lasă să vă simțiți leneși și epuizați.
„Acest lucru se întâmplă deoarece alimentele zaharoase provoacă o creștere rapidă a zahărului din sânge, declanșând un val de insulină pentru a reduce nivelul – uneori prea repede. Această scădere bruscă vă poate face să vă simțiți epuizat, chiar dacă v-ați odihnit suficient. În ciuda cantității de somn pe care o dormiți, veți simți epuizarea cauzată de nivelurile ridicate de zahăr”, explică Dr. Berg.
7. Mâncărimi genitale
Când mănânci mult zahăr, îți crește nivelul de glucoză din sânge, iar o parte din excesul de zahăr poate fi excretat prin urină. Acest lucru creează un mediu bogat în zahăr care promovează creșterea candida, care trăiește în mod natural în organism, dar se poate înmulți prea repede în condițiile potrivite. „
„Candida trăiește și depinde de zahăr”, avertizează Dr. Berg.