În perioada 2-15 octombrie 2019 se desfășoară în Cluj-Napoca a patra ediție a Bienalei Internaţionale de Ceramică Cluj – C.C.B., manifestare dedicată artei ceramice, singura de acest gen din România.

coral

Ea reunește peste 100 de artisti, selectați dintre sute de aplicanți din întreaga lume, în cadrul celei mai de amploare competiții internaționale de ceramică din România pentru care juriul internaţional va premia cele mai bune lucrări.

Deschiderea oficială și festivitatea de premiere va avea loc la Muzeul de Arta din Cluj-Napoca, instituție de cultură din subordinea Consiliului Județean Cluj, pe data de 2 octombrie 2019, la ora 18.00, iar vernisajele celorlalte expoziții conexe vor avea loc până pe data de 4 octombrie.

Pe lângă competiția internațională, acest ,,festival al artei ceramice” reunește și alți artiști, din România și de peste hotare, în diverse evenimente conexe dedicate promovării artei ceramice contemporane: Muzeul de Istorie a Transilvaniei din Cluj, un partener expozițional nelipsit al acestui eveniment, care va găzdui expozițiile personale ale artiștilor David Olteanu, Maria Cioată, Ramona Coarna, Ileana Crăciun, Emilia Chirilă, Cristina Marian, Ion Tămâian, Dana Fabini (Germania), Velimir Vukievic (Serbia), cât și expoziția colectivă a Asociației de ceramica contemporană din Letonia.

De asemenea, Centrul Cultura Francez din Cluj va găzdui expoziția Manei Bucur, iar la galeria de artă ,,Casa Matei” a Universității de Artă și Design Cluj va avea loc expoziția de promovare a tinerilor artişti clujeni, studenți, masteranzi sau absolvenți. Pentru a încuraja comunicarea între artişti organizatorii oferă și un cadru de dialog pe tema ceramicii.

Masa rotundă ,,Tendinţe de dezvoltare și perspective de evoluţie culturală a bienalelor internaţionale de ceramică” va fi mediată de curatorii și criticii Ion Lefter, Raluca Băloiu și Mircea Oliv, iar atelierul ,,Sharing Artistic Experiences” va reuni artişti și ceramişti care își vor prezenta propria experienţă artistică sau iniţiativele culturale şi sociale ca și organizatori sau antreprenori.

Sub semnul mobilității culturale, lucrările premiate vor fi expuse în anul 2020 la Bucureşti, iar expoziția retrospectivă a edițiilor anterioare, conținând lucrări donate va fi itinerată în Bistriţa, Târgu Mureş și Oradea.

Principalele evenimente și vernisaje în Cluj, octombrie 2019

Miercuri 2 octombrie
18:00
Deschiderea oficială și ceremonia de premiere a Bienalei Internaţionale de Ceramică Cluj 2019.
Se vor înmâna 3 premii de excelență, un premiu pentru tânăr artist și mai multe mențiuni.
Muzeul de Artă Cluj, Piata Unirii 30. Deschisă până pe 13 octombrie.

Joi 3 octombrie
10:00
Masa rotundă ,,Tendinţe de dezvoltare și perspective de evoluţie culturală a bienalelor internaţionale de ceramică” cu participarea criticilor si curatorilor Ion Bogdan Lefter, Raluca Baloiu și Mircea Oliv.
Sala Tonitza, Muzeul de Artă Cluj, Piata Unirii 30.
17:00 Vernisajele expozițiilor personale conexe Bienalei Internaţionale de Ceramică Cluj 2019
Expun artiștii David Leonid Olteanu, Maria Cioată, Ramona Coarna, Ileana Crăciun, Emilia Chirilă, Cristina Marian, Ion Tămâian, Dana Fabini (Germania), Velimir Vukievic (Serbia) cât și expoziția colectivă a Asocialției de Ceramică Letonă.
Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei, str. Constantin Daicoviciu 2. Deschisă până pe 15 octombrie.

Vineri 4 octombrie
10:00 ,,Sharing Artistic Experiences”. Prezentările de iniţiative culturale, sociale și portofolii.
Sala Tonitza, Muzeul de Artă Cluj, Piata Unirii 30.
17:00 ,,Tineri Artiști”. Expoziția tinerilor artişti clujeni, studenți, masteranzi sau absolvenți.
Galeria Casa Matei a UAD Cluj, str. Sextil Pușcariu 1. Deschisă până pe 20 octombrie.
18:30 Expoziție personală Mana Bucur.
Galeria Cave, Institutul Francez, str. I. C. Brătianu 22. Deschisă până pe 18 octombrie.

Juriul
Monika Gass, Germania
Artist, istoric de arta, curator și scriitor; director al Keramikmuseum Westerwald între 2011-2018; membru în consiliul Academiei Internaționale de Ceramică (IAC/AIC); secretar de presă al NKNK.
Shamai Gibsh, Israel.
Artist; membru in comitetul consultativ al ICAN-USA; membru al Academiei Internaționale de Ceramcă (IAC/AIC), al Asociatiei Israeliene de Ceramica, al Artaxis și al NCECA.
Mehmet Tuzum Kizilkan, Turcia
Artist; consultant al Universității EgeArt; membru în consiliul Asociației Internaționale Chineze de Ceramică; membru in consiliul Fundației Coreene de Ceramică Jesu; Director artistic al Fundației Mehmet Nuri Gocen.
Prof. Dr. Cornel Ailincăi, Romania.
Artist și autor; președintele Fundației Ceramart; fost decan și șef de catedră al Universității de Artă și Design Cluj.
Cristina Popescu Russu, Romania.
Artist și curator; membru al Academiei Internaționale de Ceramcă (IAC/AIC); co-fondator al galeriei de artă Galateea în București; fost vice președinte al Uniunii Artiștilor Plastici din România.

Organizatorii
Arina Ailincăi
Artistă, coordonatoare a Bienalei Internaționale de Ceramică Cluj; membră a Uniunii Artiștilor Plastici din România; membră a Academiei Internaționale de Ceramică din Geneva (IAC/AIC).
Gavril Zmicală
Artist; coordonator al Bienalei Internaționale de Ceramică Cluj; membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România; director al Liceului de Arta Romulus Ladea din Cluj.
Andrei Florian
Artist; coordonator al Bienalei Internaționale de Ceramică Cluj; membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România; Conferențiar la Universitatea de Artă și Design Cluj.
Preda Ailincăi
Producător de conținut; coordonator al Bienalei Internaționale de Ceramică Cluj.

Colaboratori
Nicolae Procopan
Universitatea de Artă și Design Cluj
Florin Gherasim
Muzeograf la Muzeul de Artă Cluj
Laura Zmicală
Traducator
Sebastian Rus
Traducător
Blanca Pop
Designer grafic

coral

coral