Miercuri, 20 decembrie 2023, în prezența rectorului Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB), a consiliului de administrație UBB și a autorităților locale (Consiliul Județean, primării), a avut loc la Arcalia conferința de încheiere a proiectului de reabilitare a Castelului UBB-Arcalia, cu o investiție de peste 14 000 000 RON (din fonduri europene și fonduri proprii UBB).
Managerul proiectului, prof. univ. dr. Dan Lazăr, prorectorul UBB pentru Finanțare, digitalizare, relația cu studenții, le-a prezentat participanților rezultatele proiectului, punctând că „odată reabilitat, Castelul UBB-Arcalia va intra și în circuitul Castelor României, proiect mai larg susținut prin PNRR.”
Rectorul UBB, prof. univ. dr. Daniel David a declarat că „UBB are cea mai puternică prezență academică în județul Bistrița-Năsăud, cu aproape 1000 de studenți, cu 5 facultăți în extensiile din Bistrița și Năsăud și cu o stațiune științifică la Arcalia. Stațiunea Științifică UBB-Arcalia include Castelul UBB-Arcalia, Parcul Dendrologic UBB-Arcalia și clădirile anexe pentru cazare, cantină și serviciile administrative. Castelul – construit în secolul XIX cu o arhitectură mauro-bizantină, unică în Transilvania și rară în țară – este acum reabilitat. Urmează (1) să reabilităm celelalte clădiri, care, deși funcționale, nu se mai ridică la standardele actuale ale stațiunii științifice și ale nevoilor practicii studenților UBB; (2) să dezvoltăm Parcul Dendrologic UBB-Arcalia și (3) să dotăm stațiunea științifică cu laboratoare de top în domeniul biologiei/ biotehnologiilor și științei/ingineriei mediului. În final, Stațiunea Științifică UBB-Arcalia va face parte dintr-o rețea UBB – Grădina Botanică din Cluj-Napoca – Grădina Botanică din Jibou – Parcul Dendrologic UBB-Arcalia -, dedicată turismului academic și cercetării științifice asupra mediului și sustenabilității.”