„Muncești din greu sau muncești greu?”. Datele centralizate oficial arată că este o mare diferență între statele Europei în ceea ce privește timpul de lucru, uneori chiar și de 12 ore pe săptămână.
Este o mare diferență între orele lucrate săptămânal de angajați în statele europene
O cunoscută publicație online specializată în realizarea graficelor bazându-se pe date oficiale, arată că europenii au ore de muncă săptămânale diferite, în funcție de țara în care muncesc, conform studiului Eurostat privind forța de muncă (2023).
Setul de date acoperă persoanele angajate cu vârsta cuprinsă între 20 și 64 de ani într-o „ocupație principală” și include munca cu normă întreagă și cu normă parțială.
Țările mai puțin bogate din Europa ( în funcție de PIB pe cap de locuitor ) tind să aibă săptămâna de lucru mai lungă. De exemplu, oamenii din Balcani — inclusiv Turcia, Serbia, Bosnia și Herțegovina, Grecia și România — toți lucrează în medie peste 40 de ore pe săptămână la principalele lor locuri de muncă.
În schimb, cei din Olanda lucrează în medie 32 de ore pe săptămână. Această diferență între Europa de Est și cea de Vest nu este nouă. Datele din 2008 reflectă în mare măsură aceleași tendințe, arată Visual Capitalist.
O altă constatare a anchetei forței de muncă este modul în care orele de lucru săptămânale diferă în funcție de ocupație. Cei din agricultură, silvicultură și pescuit au cele mai lungi săptămâni de lucru (44 de ore).
Cele mai bogate și mai sărace națiuni din Europa, după PIB pe cap de locuitor
Luxemburg , Irlanda și Elveția sunt în fruntea listei celor mai bogate națiuni ale Europei după PIB pe cap de locuitor, toate peste 100.000 de dolari.
Trei țări nordice (Norvegia, Islanda, Danemarca) se situează, de asemenea, în frunte, între 70.000-90.000 de dolari. Alți parteneri nordici, Suedia și Finlanda se clasează chiar în afara topului 10, între 55.000-60.000 USD.
Între timp, cele mai mari economii ale Europei în termeni absoluți, Germania , Marea Britanie și Franța, se situează mai aproape de mijlocul primelor 20, cu PIB pe cap de locuitor în jur de 50.000 de dolari.
În cele din urmă, la sfârșitul scalei, Europa de Est în ansamblu tinde să aibă un PIB pe cap de locuitor mult mai mic. În acest grup, Ucraina ocupă ultimul loc, la 5.660 de dolari.
În topul efectuat de Visual Capitalist, România și Bulgaria ocupă locurile 32, respectiv 33, cu un PIB pe cap de locuitor de 19.530 USD (România) și 16.940 USD (Bulgaria).
Media UE este de 44.200 USD.