Dezvaluirea unui macelar in prag de sarbatori este alarmanta! Inspectorii de specialitate din cadrul ANSVSA atrag atentia crescatorilor si consumatorilor de carne de porc obtinuta in urma sacrificarilor traditionale, asupra pericolului aparitiei trichinelozei in urma consumului de carne de porc neexaminata sanitar veterinar.
Barbatul, care practica meseria aceasta de 30 de ani, a povestit ce se intampla cu carnea bolnava, la propriu, a unui animal.
Acesta a precizat ca atunci cand exista cancer in carnea de porc, aceasta nu este aruncata la gunoi, ci este de vanduta, mai departe clientilor.
Din pacate, nici carnea procesata nu este sanatoasa, fiind responsabila pentru producerea mai multor tipuri de cancer.
Pentru a preveni imbolnavirea populatiei consumatoare de carne si preparate derivate, inainte si dupa sacrificarea porcilor domestici sau a impuscarii vanatului salbatic, proprietarii sau consumatorii au obligatia de a solicita medicului veterinar examinarea carnii in scopul identificarii trichinelozei.
Nerespectarea prevederilor legale atrage dupa sine sanctiuni contraventionale sau, dupa caz, penale.
Ce este trichineloza
Specialistii atentioneaza ca Trichineloza este o boala parazitara, ce se transmite de la animale la om, fiind produsa de un parazit numit Trichinella Spiralis. Principalul rezervor si vector al acestui parazit il constituie animalele din preajma locuintelor umane: sobolanii, soarecii, carnivorele domestice (cainele si pisica) animale din zona silvatica (vulpe, jder) si porcii sau alte specii infestate. Omul se poate imbolnavi consumand carne infestata de porc, nutrie, mistret, urs, neexaminata de medicul veterinar si insuficient fripta, fiarta sau preparata cruda, sarata sau afumata, iar boala se manifesta prin febra ridicata (38-40 grade), tulburari digestive, dureri in masele musculare insotite de edeme ale fetei etc. In cazul unor simptome sau pentru prevenirea imbolnavirii se poate face un examen trichineloscopic.
Din cauza pestei porcine, autoritatile anunta masuri extreme.
Daca vreti sa aveti sorici pe masa de Craciun, nu transportati carne de porc fara documente, nu e o gluma, e un avertisment venit de la presedintele ANSVSA. Presedintele ANSVSA a anuntat ca de miercuri, 11 decembrie, vor avea loc controale in trafic, iar oricine va fi prins cu un porc in portbagaj va fi amendat, iar carnea va fi confiscata.
La aceasta data, Pesta Porcina Africana (PPA) evolueaza in 254 de localitati din 28 de judete, cu un numar de 709 focare (dintre care 11 focare in exploatatii comerciale si 4 focare in exploatatii de tip A). Numarul focarelor active se afla in scadere fata de precedenta actualizare a situatiei. In alte 7 judete au fost diagnosticate doar cazuri la mistreti. De la prima semnalare a prezentei virusului PPA in Romania, pe data de 31 iulie 2017, si pana in prezent, au fost eliminati 540.591 de porci afectati de boala si au fost diagnosticate 2.379 de cazuri la mistreti.
Cum alegi carnea de porc proaspata
primul lucru pe care trebuie sa il faci este sa te asiguri ca identifici stmpila sanitar veterinara pe carnea de porc;
un lucru important de stiut este urmatorul: carnea proaspata nu trebuie sa se lipeasca de degete, ci trebuie sa fie tare, intr-o culoare trandafirie, cu fibrele dense;
daca vrei bucati de carne mai „impanate”, asigura-te ca grasimea este alba sau de un roz-alb, moale, iar la atingere lasa o senzatie de unsuros;
in functie de varsta porcului, carnea are alta culoare. Astfel, la porcii tineri, carnea este roz-albicioasa si are o consistenta moale, in timp ce la porcii batrani, carnea este intr-o culoare mai inchisa, un rosu inchis si are o consistenta tare;
de asemenea, atunci cand apesi carnea, aceasta trebuie sa revina rapid la forma initiala, daca este proaspata;
in ceea ce priveste pastrarea sa, carnea de porc nu trebuie pastrata niciodata in pungi de plastic sau de hartie, ci in tavite de poliester acoperite cu celofan. Temperatura la care se pastreaza trebuie sa fie intre 0 si 7 grade Celsius, pentru a-i mentine calitatile un timp mai indelungat;
este indicat sa nu cumperi niciodata carne condimentata sau marinata deoarece unii vanzatori aplica astfel de tratamente carnii de proasta calitate sau chiar alterata, tocmai pentru a-i masca mirosul;
desi majoritatea cumpara carne de la macelarie, crezand ca este mai proaspata, inspectorii sanitari-veterinari recomanda carnea ambalata, care are termenul de valabilitate inscriptionat;
nu cumpara preparate din carne cu membrana crapata, cu goluri in compozitie, cu acumulari de grasime sau apa sub membrana;
in ceea ce priveste consumul de carne de porc, nu opta niciodata pentru carne de porc in sange deoarece risti sa te imbolnavesti de boli grave precum trichineloza.