Cercetătorii de la Universitatea Curtin au realizat un studiu inovator, monitorizând timp de o săptămână 401 participanți cu vârste între 17 și 53 de ani. Spre deosebire de studiile anterioare, care se bazau pe auto-evaluări, acest proiect a utilizat instrumente directe de urmărire a timpului petrecut pe cinci platforme sociale populare: Instagram, TikTok, Snapchat, Facebook și Twitter (acum X).

Rezultate surprinzătoare

Contrar așteptărilor, cercetătorii nu au identificat nicio legătură semnificativă între utilizarea rețelelor sociale și simptomele de depresie sau stres. În ceea ce privește anxietatea, s-a observat o asociere foarte redusă, afectând mai puțin de 1,5% dintre participanți. Mai mult, utilizarea TikTok a fost asociată cu o ușoară îmbunătățire a capacității de concentrare.

„Principala concluzie este că utilizarea social media nu are efectele negative puternice asupra sănătății mintale care sunt adesea presupuse”, a declarat Chloe N. Jones, autoarea principală a studiului. Ea a subliniat importanța unei perspective echilibrate asupra rețelelor sociale, fără prejudecăți nejustificate.

Limitele studiului

Cercetarea recunoaște anumite limite: nu a inclus utilizarea rețelelor sociale pe alte dispozitive decât telefoanele mobile și nu a diferențiat între utilizarea activă (postări, interacțiuni) și cea pasivă (simpla vizionare a conținutului).

Echipa de cercetare plănuiește să continue studiile, analizând factori suplimentari precum tipologiile de utilizare, personalitatea utilizatorilor și alte influențe posibile asupra sănătății mintale.

Această cercetare deschide o nouă perspectivă, sugerând că efectele sociale și psihologice ale platformelor digitale ar putea fi mai complexe decât presupun majoritatea.