Primarul din Baia Mare, Cătălin Cherecheș, care a fugit din țară vineri, cu câteva ore înainte de a fi condamnat definitiv la cinci ani de închisoare, s-ar afla pe o insulă din Italia, împreună cu mama și cu soția sa, potrivit unor surse Digi24. Reamintim că Cherecheș a reușit să iasă din țară folosind la frontieră documentele de identitate ale unei rude.
Cătălin Cherecheș s-ar afla pe o insulă din Italia, împreună cu mama sa, Viorica Cherecheș, și cu soția sa, spun surse Digi24. Ei ar fi pe insula Pantelleria, aflată la 100 de kilometri sud-vest de Sicilia, aproape de coasta Tunisiei.
Viorica Cherecheș, în vârstă de 68 de ani, este me dic, iar până în 2016 a condus Spitalul de Boli Infecțioase și Psihiatrie din Baia Mare. În legislatura 2016-2020, ea a fost deputat din partea PNL. În ultima sa declarație de avere, din ianuarie 2021, pentru anul fiscal precedent, sunt trecute șase terenuri intravilane, patru case și un apartament (două case deținute împreună cu primarul). La capitolul venituri, Viorica Cherecheș a trecut în declarația de avere din 2021 salariul de la spital – 205.332 lei anual, indemnizația de deputat – 141.381 lei și 227.436 lei din chirii (anual).
Alături de primar și de mama acestuia, în Italia s-ar afla și soția lui Cherecheș. Cătălin Cherecheș s-a căsătorit în 9 august cu creatoarea de modă Tabita Gliga. Ceremonia a fost organizată pe Câmpia Tineretului, un loc emblematic pentru oraș, fiind transmisă live pe pagina de Facebook a Primăriei Baia Mare.
Răzvan Doseanu, unul dintre avocații lui Cherecheș, spune că ultima dată a vorbit cu primarul joi seară, cu o zi înaintea pronunțării deciziei instanței și că acesta nu i-ar fi lăsat impresia că va încerca să se sustragă în cazul unei sentințe de condamnare cu executare.
„Mi-a spus că, indiferent de soluția instanței, va respecta hotărârea judecătorească”, a declarat pentru Digi 24 avocatul Răzvan Doseanu.
El a spus că în această perioadă nu a încercat să ia legătura cu primarul, pentru că regula era ca acesta să îl sune dacă are vreo problemă. Doseanu a mai precizat că Cherecheș are mai mulți avocați.
Primarul municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheș, a fost condamnat definitiv la 5 ani de închisoare cu executare pentru luare de mită. Instanța a dispus, de asemenea, majorarea perioadei în care nu mai poate ocupa funcții publice de la 4 la 5 ani. De asemenea, magistrații au menţinut sechestrul pe bunurile edilului.
Potrivit deciziei instanței, din durata pedepsei de 5 ani lui Cherecheș ar urma să îi fie scăzută perioada de câteva luni în care a stat în arest, în 2016.
În completul de judecată s-a aflat judecătoarea căreia socrii lui Cherecheș au încercat să îi dea mită 50.000 de euro pentru o pedeapsă mai blândă, conform DNA.
Cherecheș se afla sub control judiciar și avea interdicția de a părăsi țara, astfel că era dat în consemn la toate frontierele țării. Cu toate acestea, el a reușit să fugă din țară, iar vineri seară pe numele său a fost emis mandat european de arestare.
Cum a reușit primarul din Baia Mare să fugă din România
Joi noapte, Cătălin Cherecheș, a transmis live pe Facebook, susținând că este nevinovat și că i s-au furat 10 ani din viață. „Am suferit umilința publică, însoțită de acuzații mincinoase, dar nu am renunțat la luptă, și la a-mi apăra onoarea mea și a familiei mele”, a spus Cherecheș.
VIDEO Ultimul live al lui Cătălin Cherecheș, cu suspine și oftaturi, înainte de a fi trimis la închisoare. „Acest proces nu s-a desfășurat după dorințele sau interesele mele”
Potrivit Poliției de Frontieră, Cherecheș a ieșit din țară vineri dimineață la ora 7.49, folosind cartea de identiate a unei rude. Conform publicației locale PresaSM, este vorba despre un văr al edilului fugar. Poliția a anunțat că este vorba despre o persoană născută în anul 1988, care locuiește într-o țară din Europa.
Primele explicații despre fuga lui Cătălin Cherecheș: Primarul a ieșit din țară cu actul unei rude înainte de aflarea verdictului
Conform oficialilor Poliţiei, un poliţist de frontieră român şi unul maghiar, ambii aflaţi în afara tonetelor, au confruntat imaginea din actul de identitate cu cea a pasagerului şi au permis intrarea autovehiculului în care se afla Cherecheș în Ungaria.
„Cherecheş a ieşit din ţară prin frontiera cu Ungaria prin PTF Petea la ora 07.49 folosind o altă identitate aparţinând unei rude, o persoană de sex masculin. La ora menţionată, la controlul de frontieră efectuat pe teritoriul maghiar, s-a prezentat un autovehicul înmatriculat în România, în care se aflau două persoane, conducătorul auto care figura în regim de taxi şi un pasager pe scaunul din dreapta. Cele două persoane s-au legitimat cu cărţi de identitate româneşti, dintre care una, cea a pasagerului, aparţinea unei rude a numitului Cherecheş Cătălin, persoană care locuieşte într-un stat din Europa”, a declarat inspectorul general al IGPF, Victor-Ştefan Ivaşcu.
Poliţistul de frontieră care l-a lăsat pe Cherecheş să iasă din țară are peste 20 de ani de experiență
Mărturia șoferului care l-a dus pe Cherecheș în Satu Mare, înainte de a fugi din România
Șoferul care l-a transportat pe Cherecheș din municipiul Baia Mare în Satu Mare, de unde mai departe a ieșit din țară, a declarat pentru PresSM că îl cunoștea pe edil și că obișnuia să îi facă niște „comisioane”.
„În Baia Mare a urcat în mașină, în fugă, mi-a scris pe parbriz Satu Mare. Avea o borsetă micuță, o geacă și un hanorac. Și avea gluga trasă pe cap, fiindcă ploua afară. Am ajuns în municipiul Satu Mare, erau acolo niște taxiuri, vreo două, am oprit, s-a urcat într-un taxi și a plecat. Era un Duster vișiniu. Nu l-a așteptat nimeni în mod special, a văzut taxiurile și mi-a făcut semn dintr-o dată să trag în stație. A fost ales la întâmplare”, a povestit șoferul.
Înainte de a coborî din mașină, Cherecheș i-a dat șoferului un bilețel și o sumă de bani, apoi s-a urcat într-un Duster vișiniu, înmatriculat în județul Satu Mare.
„Pe drum nu a povestit absolut nimic cu mine. La sfârșit mi-a dat un bilețel și niște bani să dau la cineva și atâta tot. Era foarte speriat, era panicat. Mi-am dat seama ce s-a întâmplat în momentul în care a urcat în taxi, ca să plece. Nu aveam ce să… Ne cunoaștem de 4-5 ani, îi făceam comisioane mici, mâncare, țigări. Am avut o relație frumoasă de prietenie. Cred că totul a fost de moment, cred că nu știa nimeni. A fost ceva ireal”, a mai declarat șoferul, potrivit hotnews.ro
Dusterul poate fi mașina unui șofer care lucrează la o firmă de ride sharing.
Conducerea Poliției de Fontieră, demisă după fuga lui Cherecheș
Șeful Poliției de Frontieră, Victor Ștefan Ivașcu, a fost demis după ce primarul din Baia Mare a fugit din țară prin Vama Petea folosind documentele unei rude la frontieră. De asemenea, a fost demis și șeful IPJ Maramureș și a fost schimbată conducerea Academiei de Poliție, a anunțat duminică seară Ministerul de Interne.
„Eliberarea din funcția de Inspector General al Poliției de Frontieră a chestorului de poliție Victor Ștefan Ivașcu, cu acordul acestuia, și asigurarea continuității conducerii, prin efectul legii, de către Inspectorul General Adjunct, chestor de poliție Cornel Laurian Stoica”, se arată în comunicatul ministerului condus de Cătălin Predoiu.
MAI argumentează că schimbările au fost efectuate pentru a „susține restabilirea unui nivel înalt de eficiență managerială și profesională, precum și a încrederii cetățenilor în lege și autorități”.
Măsurile anunțate de Ministerul de Interne:
Eliberarea din funcția de Inspector General al Poliției de Frontieră a chestorului de poliție Victor Ștefan Ivașcu, cu acordul acestuia, și asigurarea continuității conducerii, prin efectul legii, de către Inspectorul General Adjunct, chestor de poliție Cornel Laurian Stoica.
Retragerea împuternicirii Inspectorului General Adjunct al IGPF responsabil cu supravegherea frontierei.
Retragerea împuternicirii Inspectorului General Adjunct al IGPF responsabil cu suportul administrativ – logistic.
Corpul de Control al Ministrului va efectua un control la Inspectoratul Teritorial Sighetul Marmației al Poliției de Frontieră, inclusiv la Punctul de Trecere a Frontierei Petea.
Încetarea măsurii asigurării conducerii de către ofițerul desemnat la comanda Inspectoratului de Poliție al Județului Maramureș și împuternicirea în funcția de Inspector Șef a comisarului șef Constantin Ilea.
Inspectoratul General al Poliției Române va efectua un control la Inspectoratul de Poliție al Județului Maramureș.
Inspectoratul General al Poliției Române va evalua până la data de 6 decembrie 2023 managementul Direcției de Investigații Criminale din Inspectoratul General al Poliției Române, structură cu responsabilități de coordonare a activității de supraveghere judiciară.
Pentru consolidarea capacității instituționale a structurilor de suport operativ de pe raza Curții de Apel Cluj, înlocuirea conducerii Brigăzii de Operațiuni Speciale Cluj prin împuternicirea unui alt ofițer în funcția de șef al Brigăzii.
Înlocuirea conducerii Serviciului Județean de Protecție (Direcția Generală de Protecție Internă) Maramureș prin împuternicirea unui alt ofițer în funcția de șef al serviciului.
Împuternicirea în funcția de comandant (rector) al Academiei de Poliție „Alexandru Ioan Cuza” a domnului general de brigadă Liviu Uzlău