Experimentele privind săptămâna de lucru de patru zile au început încă din 2022, iar în Europa discuțiile despre reglementarea acestui regim de lucru sunt deja în desfășurare.
În ceea ce privește tendințele pe piața muncii în 2024, se observă că inteligența artificială a devenit o tehnologie mult mai accesibilă, iar roboții software au evoluat suficient de mult pentru a deveni viabili și fiabili, conform Ziarului Financiar, care citează specialiști din domeniu.
Transformarea amplă prin care a trecut piața muncii în ultimii ani este una fără precedent în ultimele generații, iar acest ritm alert al schimbărilor nu dă semne că ar încetini în 2024. Tehnologia continuă să evolueze și să modeleze locurile de muncă, iar competiția acerbă pentru talente rămâne una dintre provocările majore ale pieței muncii, conform unei analize realizate de Asociația Furnizorilor de Servicii de Resurse Umane (AFSRU). În acest context, avansul tehnologic va continua să redefinească activitatea angajatorilor, iar angajații vor acorda o atenție sporită transparenței salariilor și flexibilității, conform membrilor asociației.
„Generative AI va duce procesele de recrutare, angajare și gestionare a forței de muncă la un nivel superior. Tehnologia va prelua, prin intermediul asistenților virtuali, întrebările standard de resurse umane, eficientizând procesele și lăsând mai mult timp angajaților din departamentul de resurse umane pentru sarcini strategice”, susține Oana Popescu, director executiv al Humangest Group.