Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB), împreuna cu Compania Jidvei S.R.L., fondează Institutul de Știință și Tehnologie în Bioeconomie Circulară.
Institutul va avea inițial sediul în locația Companiei Jidvei, urmând ca, pe parcursul reabilitării Castelului Bethlen din Sânmiclăuș, sediul Institutului să fie stabilit în castel, cu unități de cercetare-dezvoltare-inovare care vor putea fi accesate în cadrul UBB sau care vor fi dezvoltate de Compania Jidvei. Castelul a mai găzduit în secolul XIX o unitate academică, astfel încât acest demers este și o restituire istorică, dincolo de angajamentul pentru prezent și viitor în știința și tehnologia bioeconomiei circulare.
Parteneriatul reprezintă angajamentul părților să desfășoare împreună activități educaționale, de cercetare-dezvoltare-inovare și de relație cu societatea în domenii de competență a UBB și de interes pentru Compania Jidvei S.R.L., precum științe biologice și ecologie, știința și ingineria mediului, dezvoltare durabilă/sustenabilitate, științele nutriției, biochimie, chimie alimentară, economie agrară, inginerie/tehnologie și științe socio-umane (ex. business, management, marketing, psihologie socială, științe administrative etc.), inclusiv artă. De asemenea, se va urmări definirea unor teme relevante de cercetare științifică și punerea la dispoziție de către parteneri a infrastructurii proprii pentru desfășurarea activităților propuse, inclusiv asigurarea unor stagii de practică pentru studenți în vederea dezvoltării aptitudinilor și competențelor necesare integrării ulterioare pe piața muncii.
Rectorul UBB, prof. univ. dr. Daniel David, declară că „UBB apreciază companiile care își asumă atât o misiune socială, cât și o componentă de cercetare-dezvoltare-inovare, în relația bidirecțională cu obiectivul economic principal. Compania Jidvei S.R.L. este o astfel de construcție economică, reprezentativă național în domeniu. Așadar, ne bucură acest parteneriat, într-un domeniu fundamental astăzi la nivel internațional/european și strategic la nivel național – bioeconomia circulară -, unde atât UBB, cât și compania Jidvei au deja realizări de referință pe care însă împreună le pot duce la un alt nivel de competitivitate avansată în cadrul noului Institut co-fondat. Institutul va fi deschis spre colaborare cu orice unități academice sau non-academice, din țară sau străinătate, care pot aduce plus-valoare misiunii angajate de acesta.”
La rândul său, Claudiu Necșulescu, proprietarul Companiei Jidvei S.R.L. declară: „Pentru noi, educația și respectul pentru vița-de-vie și oamenii din jurul nostru sunt principalele valori de brand și credem că un viitor mai bun poate fi construit doar prin investiții constante și consistente în tehnologii și practici sustenabile care protejează mediul înconjurător. Acest principiu guvernează întregul grup de firme Jidvei cu activități în sectorul agroalimentar. Ne dorim să continuăm eforturile noastre din ultimii 24 de ani de a inova și de a crea un exemplu de business integrat vertical, transparent și cu o viziune pe termen lung. Parteneriatul cu UBB vine tocmai în ideea de a asigura sustenabilitatea cât mai multor actori din sectorul agroalimentar cu practici înscrise în tot ceea ce înseamnă economie circulară, dezvoltare durabilă și sustenabilitate. Suntem convinși că proiectul va atrage și alte instituții și universități cu preocupări în acest domeniu, implicând, de asemenea, toate societățile Grupului Jidvei. Pentru că doar împreună vom putea crea un viitor mai bun pentru următoarele generații. Am deplina încredere că prin acest proiect vom reuși să eliberăm energii care să valorifice potențialul de creație al românilor.”