De ce are nevoie Ucraina ca să depășească impasul din război. Interviul avertisment cu șeful forțelor armate ucrainene
Comandantul-șef al forțelor armate ucrainene, Valeri Zalujnîi, a declarat, într-un interviu acordat publicației The Economist, că situația de pe front a ajuns într-un punct mort, iar ofensiva ucraineană riscă să fie înlocuită de un război pozițional care ar putea dura mulți ani. „Este puțin probabil să se producă un progres profund și frumos al armatei ucrainene”, a declarat Valeri Zalujnîi.
„La început am crezut că ceva nu e în regulă cu comandanții noștri, așa că i-am schimbat pe unii dintre ei. Apoi m-am gândit că poate soldații noștri nu erau în formă, așa că am transferat soldați în alte brigăzi”, a declarat Zalujnîi. Dar, potrivit acestuia, remanierile nu au dat rezultate. Atunci le-a ordonat subordonaților săi să găsească cartea din 1941 a generalului-maior sovietic Pavel Smirnov, „Breaking Through Fortified Defence Lines”, care analiza bătăliile din Primul Război Mondial.
„Și fără să citesc nici măcar jumătate din ea, mi-am dat seama că suntem exact unde suntem, deoarece, la fel ca atunci, nivelul de dezvoltare tehnologică de astăzi ne-a adus atât pe noi, cât și pe inamicii noștri într-un punct mort”, a remarcat Zalujnîi.
Comandantul-șef al AFU a vorbit despre o deplasare la Avdiivka, unde forțele rusești încearcă să desfășoare o ofensivă de câteva săptămâni. „Pe ecranele monitorului nostru în ziua în care am fost acolo, am văzut 140 de vehicule rusești în flăcări distruse în patru ore după ce s-au aflat în raza de acțiune a artileriei noastre”, a spus Zalujnîi. El a adăugat că și armata ucraineană s-a confruntat cu aceleași dificultăți atunci când a încercat să avanseze.
„Simplul fapt este că noi vedem tot ceea ce face inamicul, iar ei văd tot ceea ce facem noi. Pentru a ieși din acest impas, avem nevoie de ceva nou, cum ar fi praful de pușcă, care a fost inventat de chinezi și pe care încă îl folosim pentru a ne ucide unii pe alții”, consideră Zalujnîi.
Mai mult, pe România Curată.