Uniunea Europeană a avertizat, vineri, asupra riscurilor de foamete în Fâșia Gaza și a cerut intervenția urgentă a comunității internaționale pentru a evita producerea unei catastrofe umanitare, anunțând un ajutor financiar de 118 milioane de euro destinat Autorității Palestinene.
”Suntem profund șocați de rezultatele Clasificării privind Securitatea Alimentară în Fâșia Gaza. Analiza arată că, potrivit estimărilor, întreaga populație din Fâșia Gaza se confruntă cu nesiguranță alimentară, iar un sfert din populație se confruntă cu foamete catastrofală și înfometare. Este o situație fără precedent. Este o evoluție gravă și trebuie să fie un semnal de alarmă pentru întreaga lume, care trebuie să acționeze pentru a preveni o catastrofă umanitară mortală”, afirmă, într-un comunicat comun, Josep Borrell Fontelles, Înaltul reprezentant UE pentru Afaceri Externe și Politici de Securitate, și Janez Lenarcic, comisarul european pentru Gestionarea Crizelor.
”Singura modalitate de a evita moartea oamenilor de foame este asigurarea protecției civililor, prin permiterea accesului personalului umanitar și medical în siguranță pe întregul teritoriu al Fâșiei Gaza și prin furnizarea unei cantități suficiente de alimente tuturor civililor, oriunde se află”, subliniază oficialii UE.
În anul 2023, Uniunea Europeană a suplimentat până la peste 100 de milioane de euro asistența umanitară pentru Fâșia Gaza, iar 46 de milioane de euro au fost alocate în mod specific pentru alimente.
Vineri, Comisia Europeană a adoptat un plan de asistență financiară de 118,4 milioane de euro destinat Autorității Palestiniene. Fondurile vor fi utilizate pentru plata salariilor și pensiilor în Cisiordania, precum și pentru asistență destinată persoanelor vulnerabile.
”Situația din Gaza și din Cisiordania, inclusiv în Ierusalimul de Est, este foarte îngrijorătoare. Am multiplicat de patru ori asistența umanitară în Gaza și, după examinarea atentă a fondurilor, anunțăm asistență și pentru Autoritatea Palestiniană. Uniunea Europeană rămâne cel mai important donator de fonduri pentru palestinieni și ne gândim deja la un pachet mai amplu, pe termen lung, pentru anul viitor, pentru a contribui la stabilitatea economică și politică a Fâșiei Gaza și a Cisiordaniei, imediat ce condițiile de pe teren vor permite acest lucru, în cadrul eforturilor internaționale mai ample pentru soluția a două state”, a declarat Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene.
Bilanțul bombardamentelor israeliene a ajuns la 20.057 de morți în Fâșia Gaza, iar alte 53.320 de persoane au fost rănite, potrivit Ministerului local al Sănătății, subordonat mișcării islamiste Hamas. Un raport al Națiunilor Unite arată că peste 570.000 de oameni sunt afectați de foamete din cauza ofensivei israeliene.