Cluj-Napoca, denumit „capitala Transilvaniei”, este cunoscut ca fiind unul dintre cele mai scumpe orașe din România în ceea ce privește chiria. Cu toate acestea, această problemă nu este singura cu care se confruntă cei care caută să închirieze un apartament sau o casă în acest oraș. O tânără a împărtășit povestea sa stresantă și umilitoare în căutarea unei locuințe potrivite atât pentru ea, cât și pentru cățelușa ei.

Pentru mulți oameni, găsirea unei locuințe în Cluj-Napoca a devenit o adevărată provocare. Pe lângă faptul că chiria este ridicată, există și o serie de alte obstacole care fac căutarea unei locuințe adecvate o experiență dificilă. Tânăra a povestit cum proprietarii imobiliari aplică criterii stricte și discriminatorii, punând în evidență restricții pentru cei care dețin animale de companie.

„O data la cativa ani ne regasim in situatia stresanta si totodata umilitoare de a ne cauta chirie in Cluj Napoca. Cu siguranta ne suna cunoscut termenul “stres” dar va intrebati de ce si “umilitor”.

Fiindca e umilitor sa vezi cum nu ai dreptul sa locuiesti intr-o casa decenta daca : ai animal de companie (fiindca e de la sine inteles ca un animal de companie inseamna mizerie dom’le sau la polul opus, inseamna ca ai mii de euro pentru garantii absurde, desigur ca acestea nu se exclud), daca ai salariul minim (cu siguranta ca si angajat, alegi sa primesti restul de bani de la inghetata angajatorului, in locul unui salar corect), daca fumezi (ce om serios si cinstit fumeaza? Ati vazut voi asa ceva ?), daca ai prieteni (sa primesti vizite ? Dar tu esti chirias sau pacient internat la oncologie?), daca tusesti/nu te clatesti cu listerine verde, nu de alta dar cel mov nu da bine cu gresia din baie si poate faci carii si apoi daca nu ai zambestul perfect, proprietarului ii dai de gandit ca esti vai steaua ta, nu ai bani de stomatolog, de ce ai avea o chirie decenta ?!

V-as spune ca va scriu asta cu respect, dar probabil ar trebui sa le explic unor proprietari ce inseamna respect si oricum v-am retinut…”Salut, eu si catelusa mea de 7 ani ne cautam … ” si o sa ne mai cautam, fiindca nu am castigat inca la loz in plic astfel incat sa nu mai fiu umilita de cerintele proprietarilor si pretul chiriilor”, a scris tânăra pe grupul Chirii pet frendly Cluj.

Și alți clujeni care s-au aflat în situația tinerei au confirmat cele spuse:

„M-am chinuit o luna de zile sa gasesc o chirie decenta pet friendly avand 2 pisici, mi s-a spus de la agenti ca “ 350-400€ e un pret in care ei nu au oferte pet friendly in asa zone si ca se cer anumite garantii”, am uitat ca e o cerinta asa mare sa nu dorm pe canapea si sa nu mananc in timp ce stau in pat. Intr-un final am gasit o chirie foarte draguta la un pret decent in care proprietarii chiar s-au bucurat cand au auzit ca am luat si 2 sufletele de pe strada de care am grija de mai bine de 8 ani. Multumesc Cluj (not)”

„Bine punctat ..și eu mă găsesc în același tocana cu trei caini ei o pisică …căutăm în continu și dam de aceeași blocaje ..chiar e umilitor ! Mulțumesc că ai scris fix așa cum e situația ! Îți doresc mult succes vouă , nouă și tuturor in acest situație ! Doamne ajuta!”

Clujenii plătesc cu 35% mai mult decât timișorenii pe chirie

Clujenii plătesc cu 35% mai mult decât timișorenii pentru închirierea unei garsoniere sau a unui apartament cu două camere, potrivit datelor imobiliare.ro. Există diferențe foarte mari de la un oraș la altul, chiar dacă este vorba de orașe absolut comparabile din punct de vedere a venitului mediu sau a numărului de locuitori.

Atractivitatea municipiului Cluj-Napoca, numărul mare de studenți, apetitul pentru investiții imobiliare de tipul buy to rent a celor cu venituri ridicate, dar și dezvoltarea cu precădere în zonele periferice și în comunele limitrofe mențin chiriile medii din municipiul Cluj-Napoca peste cele practicate în București, spune Daniel Crainic, director de marketing Imobiliare.ro.

În Cluj-Napoca, prețurile solicitate s-au menținut la 300 de euro pe lună pentru o garsonieră, 475 de euro pe lună pentru un apartament cu două camere și 600 de euro pe lună pentru trei camere. Cea mai semnificativă evoluție anuală a prețurilor apartamentelor de închiriat din Cluj-Napoca s-a înregistrat la categoria de apartamente tricamerale, unde acestea au crescut cu 15,3%.

În Timișoara, bugetul mediu necesar pentru închirierea unui apartament este de 220 de euro pe lună pentru o garsonieră, 350 de euro pe lună pentru două camere și 400 de euro pe lună pentru trei camere. Cea mai semnificativă evoluție anuală a prețului a fost consemnată la apartamentele cu trei camere, unde acestea au crescut cu 9,3%.

În Brașov, chiriile se situează la un nivel mediu de 280 de euro pe lună pentru o garsonieră, 400 de euro pe lună pentru un apartament cu două camere și 550 de euro pe lună pentru o locuință cu trei camere. Prețurile apartamentelor cu trei camere din acest centru regional se remarcă printr-o evoluție anuală de 16,4%.

În Constanța, chiriile ajung la 270 de euro pe lună pentru o garsonieră, 400 de euro pe lună pentru un apartament cu două camere și 550 de euro pe lună pentru o locuință cu trei camere. Prețurile apartamentelor cu trei camere din Constanța au evoluat într-un mod semnificativ și anume, au înregistrat o evoluție anuală în cuantum de 23,7%.

În Iași, proprietarii solicită, în medie, 280 de euro pe lună pentru o garsonieră, 380 de euro pe lună pentru un apartament cu două camere și 450 euro pe lună pentru unul cu trei camere. Și în acest centru regional prețurile apartamentelor cu trei camere au înregistrat o evoluție anuală semnificativă (+15,5%).