Un important obiectiv turistic din județul Cluj, Cetatea Medievală de la Bologa, este anual vizitată de mii de persoane din întreaga țară. Din păcate, de-a lungul timpului, zidurile s-au degradat, s-au distrus. În aceast primăvară au început însă lucrări de reabilitare a fortificației, durata maximă de execuție fiind de 36 de luni.
Lucrările efective de reabilitare și consolidare vor debuta în această primăvară și vor fi realizate de operatorul privat care a realizat lucrări similare și la Cetatea Deva.
Pentru reabilitarea fortificației, autoritățile locale au accesat o finanțare europeană nerambursabilă pentru reabilitarea și conservarea acesteia, valoarea totală a lucrărilor fiind de peste 2.000.000 de lei.
Reprezentanții Consiliului Județean Cluj au semnat autorizația de construire în vederea reabilitării și punerii în valoare a cetății medievale Bologa în luna martie a anului trecut.
Astfel, principalele categorii de lucrări de reabilitare, conservare și punere în valoare a Cetății Bologa vizează îndepărtarea integrală a vegetației de pe ruinele zidurilor, din interiorul incintei și din vecinătatea acesteia, consolidarea ruinelor și completări ale zidăriei astfel încât să se asigure siguranța și blocarea accesului în cetate peste ruinele zidurilor, amenajarea unui acces controlat în și înspre cetate prin construirea unei scări cu parapet metalic, a unei platforme metalice și a unei porți, refacerea planșeelor din interiorul donjonului, amenajarea unei căi de circulație în incintă, realizarea unei copertine din sticlă pe structură metalică, montarea de bănci, coșuri de gunoi și a unui panou informativ, protejarea coronamentului zidurilor etc.
Sursa: monitorulcj.ro