Curtea de Apel Cluj a aprobat transferul lui George Rusu, un clujean condamnat pentru trafic de droguri în Chile.

Românul speră ca, de data aceasta, hotărârea să fie pusă în aplicare și să fie adus în țară până la sfârșitul anului. Aceleași speranțe le-a avut și în 2021, dar așteptarea lui a fost zadarnică: nu a mai venit nimeni după el. A fost nevoit să reia toate demersurile pentru transfer și a făcut greva foamei timp de 67 de zile.

Clujeanul George Rusu avea 37 de ani când a fost condamnat la 30 de ani de închisoare pentru trafic de droguri. Și-a petrecut deja 19 ani din viață într-un penitenciar din Chile, care nu are nimic în comun cu închisorile din România. Este singurul european dintre cei 2.500 de deținuți, pentru care conflictele și violența dusă la extrem fac parte din lupta pentru supraviețuire. Săptămânal, se raportează câteva decese în rândul celor închiși aici, care mor în urma altercațiilor cu alți deținuți.

Nici românul nu a scăpat de furia deținuților care caută orice pretext pentru a face scandal și a sări la bătaie. A fost atacat de un condamnat, dar a reușit să se apere și să-și salveze viața, arată gandul.ro.

Singurul lucru care i-a dat puterea să reziste psihic într-un mediu atât de viciat a fost speranța că își va putea ispăși o parte din pedeapsă în România. Ani de zile, s-a chinuit să obțină transferul în țara sa natală, o procedură foarte complicată, de altfel. În toată această perioadă, a trecut de la speranțe la deziluzii care l-au pus la pământ, de unde tot singur și-a găsit puterea de a se ridica.

În 2021, a crezut că, în sfârșit, va reuși să plece din închisoarea de coșmar în care trăiește de atâta amar de vreme. Curtea de Apel Cluj i-a aprobat transferul în România, unde urma să ispășească restul pedepsei. A așteptat în fiecare zi ca ușa celulei sale să se deschidă și gardienii să îl anunțe că poate pleca acasă. Nu s-a întâmplat însă așa, nimeni nu a venit după el. Într-un târziu, a aflat că transferul în țară i-a fost anulat, din motive neînțelese de el.

A fost momentul în care a clacat și a apelat la un gest disperat pentru a-și susține cauza. În primăvară, George Rusu a intrat în greva foamei, dar faptul că a refuzat hrana timp de 67 de zile i-a cauzat multe probleme de sănătate. A rămas cu sechele grave, a slăbit 22 de kilograme, a făcut artroză de nivel 4, are dureri cumplite, șchioapătă și necesită o proteză la șold. Toate aceste probleme de sănătate nu echivalează însă cu durerea pierderii tatălui său, care a murit înainte de a mai apuca să-și strângă în brațe fiul, pe care nu îl mai văzuse de 19 ani.

După greva foamei, lucrurile au început să se miște însă din nou. George Rusu a reluat de la zero întreaga procedură pentru extrădarea sa în România, iar perseverența lui a dat roade. În urmă cu aproximativ două săptămâni, Curtea de Apel Cluj i-a aprobat, pentru a doua oară, transferul în România.

George Rusu a primit această nouă decizie cu optimism, pe care și l-a păstrat în ciuda faptului că primul transfer nu s-a mai concretizat.

”Curtea a hotărât să se facă transferul meu, posibil cât mai repede. Este o veste bună. Așteptăm ca hotărârea tribunalului să fie dusă la îndeplinire de serviciul Interpol. Dacă printr-o minune sau printr-o profundă speranță, până la sfârșitul anului aș fi acasă, ar fi ceva extraordinar”, a spus, în exclusivitate pentru Gândul, George Rusu, care visează zi și noapte la momentul în care va ajunge în țară, chiar dacă, în următorii ani, pentru el ”acasă” va însemna o închisoare din România.